Drugi dan festivala bo s pričetkom programa postregel ob 14. uri s predavanjem novinarja Dela Boštjana Videmška o begunski krizi krizi in njenih vzrokih.

Uro kasneje bo Haris Dedović predstavil pot mladinskega trimesečnika Karike od začetkov, leta 2007, do danes in delil nauke, ki se jih med potjo naučila mlada novinarska skupina.

Ob 16. uri bo Mikhail Zygar predstavil izzive, s katerimi se soočajo od države in vlade neodvisni mediji v Rusiji, uro kasneje pa bo Hanene Zbiss delila izkušnje v preiskovalnem novinarstvu v izrednih okoliščinah. Predstavila bo, kako je preiskovala religijske vrtce v Tuniziji, ko je tri mesece delala pod krinko poskušala razkriti »pranje možganov« 3 in 5 let starih otrok, da bi postali teroristi.

Ob 18. bo Informacijski aktivist Smári McCarthy novinarjem pomagal doseči, da bodo njihove kakovostne vsebine dobile zasluženo pozornost v informacijsko prenasičenemu svetu in da bo njihovo delo hkrati ostalo varno pred neželenimi vdori avtoritarnih nosilcev moči. Uro kasneje bo Eva Jung pojasnila, kako so v sodelovanju z danskima poslancema, ki sta se strinjala, da jima sledijo, zbrali več kot 18 tisoč elektronskih sporočil, 31 tisoč registriranih telekomunikacijskih podatkov, 2400 bančnih podatkov, pa tudi podatke z iphonovih aplikacij, fotografije, podatke o spletnih nakupih in še precej več.

Večer bo s predavanjem in predvajanjem filma ob 20. in 21. uri sklenil Firas Fayyad. Nagrajeni sirski režiser dokumentarcev bo na podlagi lastnih izkušenj razložil vzroke za prihode beguncev v Evropo in komentiral odziv Evrope na begunce. Govoril bo o begunskih otrocih, ki bežijo sami, brez družin. Povedal bo tudi, kako vidi vlogo medijev pri spreminjanju zakonodaje na tem področju.

Vse o festivalu si lahko preberete tukaj.