Sodobni poslovni objekt pomeni za to podjetje s šestdesetimi zaposlenimi, ki na trgu nastopa pod blagovno znamko Kronoterm, novo prelomnico v razvoju. Na odlični lokaciji neposredno ob avtocestnem izvozu Šentrupert v Spodnji Savinjski dolini mu omogoča letno proizvodnjo več kot 20.000 toplotnih črpalk in hladilnih sistemov. Celoten objekt, ki vsebuje tako proizvodne, razvojne, skladiščne in servisne kot tudi poslovne prostore, je zgrajen po načelih energetske učinkovitosti. Ogrevajo in hladijo ga s tremi lastnimi toplotnimi črpalkami (zemlja-voda, voda-voda, zrak-voda), pri čemer so oblikovali zaključen sistem pretoka energije, v katerega so vključili tudi izkoriščanje odpadne toplote proizvodnega procesa.

Perspektivnost toplotnih črpalk

Direktor podjetja Termo-tehnika Bogdan Kronovšek poudarja, da postajajo toplotne črpalke vse pomembnejše in vse bolj priznano orodje za uresničitev evropske okoljske in energetske politike na področju ogrevanja in hlajenja. »Toplotne črpalke so trenutno med najbolj konkurenčnimi ali celo najbolj konkurenčne naprave za ogrevanje in hlajenje, saj pri delovanju tudi do 80 odstotkov energije pridobijo iz okolice: zemlje, zraka, vode in odpadne toplote industrije. Faktor pretvorbe primarne energije je pri povprečni toplotni črpalki z letnim izkoristkom 3,5 kar 0,7, medtem ko je pri plinu 1,1 in pri daljinskem ogrevanju 1,2.

Toplotne črpalke so varčne, konkurenčne in zanesljive. Uporabne so tako za individualna stanovanja kot tudi v večstanovanjskih objektih, pri daljinskem ogrevanju in v industriji. Izkoriščajo v Sloveniji proizvedeno električno energijo in tako vplivajo na večjo energetsko neodvisnost naše države. So lahko dober pripomoček pametnih električnih omrežij. Njihova uporaba in s tem poraba primarne energije je samodejno vsako leto učinkovitejša. Skratka, toplotne črpalke morajo biti in bodo v prihodnje ključno orodje energetskega koncepta Slovenije za področje ogrevanja in hlajenja,« je prepričan direktor Bogdan Kronovšek.

Sodobna proizvodnja

Naložba v nove poslovno-proizvodne prostore je poleg večje zmogljivosti omogočila tudi postavitev sodobnih tehnoloških linij in opreme, ki upošteva vse novejše principe organizacije proizvodnje. Po meri narejena oprema omogoča vakuumiranje hladilnega sistema, spiranje z dušikom, testiranje tesnosti in polnjenje s hladivom, in to z desetkrat večjo natančnostjo od tiste, ki jo predpisuje zakon. Čist in tesen hladilni sistem je ključen za zagotavljanje kakovosti toplotnih črpalk, poleg tega pa novi informacijski sistem omogoča popolno sledljivost vseh vgrajenih elementov in sprotno ugotavljanje morebitnih neskladnosti. Ker v Termo-tehniki prisegajo na stoodstotno kontrolo, so v zadnjem delu proizvodne linije ogrevalnih toplotnih črpalk zgradili tudi dve veliki testirni komori, v katerih z referenčnimi meritvami preverijo funkcionalnost in učinkovitost vsake toplotne črpalke.

Nenehno vlaganje v razvoj

V Termo-tehniki Kronoterm si prizadevajo za vse bolj učinkovite, do okolja prijazne in zanesljive naprave. V svojem programu imajo več kot sedemdeset različnih modelov sanitarnih toplotnih črpalk in več kot devetdeset modelov ogrevalnih toplotnih črpalk Kronoterm. Ob tem ponujajo še vrsto specialnih rešitev za kupce OEM (Original Equipment Manufacturer), kar veliko pove o dinamiki njihovega razvoja, saj razvijejo naprave vse od ideje in specifikacije do končne industrializacije in proizvodnje.

Nov razvojni laboratorij, ki je namenjen testiranju vseh tipov toplotnih črpalk in v katerega so vložili več kot 0,5 milijona evrov, je zato popolnoma skladen z vsemi veljavnimi evropskimi standardi in direktivami, namenjenimi toplotnim črpalkam, z določeno merilno opremo pa te zahteve celo presega. Gre za edinstven laboratorij ne le v Sloveniji, ampak tudi širše. Ima največjo klimatsko komoro, namenjeno testiranju toplotnih črpalk zrak-voda z močjo, večjo od 45 kW, v tem delu Evrope. Merilna oprema je zasnovana tako, da jo bo možno v prihodnje še dograditi in z njo izvajati meritve toplotnih črpalk z močjo, večjo od 90 kW, kar bi pomenilo edinstveno rešitev v vsej Evropi.

Razvojni laboratorij je sestavljen iz treh kalorimetrskih naprav in treh klimatskih komor, v katerih se lahko ustvari najrazličnejše vremenske razmere, ki jih srečamo v realnosti, temperature zraka od –25 do +50 stopinj Celzija in do stoodstotno relativno vlažnost. Za laboratorij bodo pridobili akreditacijo in tako bodo njihove meritve pridobile tudi mednarodno veljavo.

Toplotna črpalka v evropskem vrhu

Paradni konj v ponudbi Termo-tehnike je toplotna črpalka WP2 LF-301E, ki se po kakovosti in učinkovitosti uvršča v evropski vrh. Po standardu EN 16147 (A20/W10-55) ta dosega najvišji rezultat med vsemi proizvajalci, in sicer COP kar 3,8 (rezultati testa so objavljeni na www.wpz.ch), prodajajo pa jo na trgih Avstrije, Nemčije, Anglije in drugod. Za zahteven evropski trg je bila testirana na najbolj priznanem inštitutu WPZ v Švici (Wärmepumpen Test Zentrum) na NTB Buchs, ki je tudi certificiran s strani združenja EHPA (European Heat Pump Association), katerega član je Termo-tehnika. Nova toplotna črpalka ima manjše toplotne izgube, večjo zalogo tople vode in nižjo hrupnost. Zelo pomembna pa je tudi visoka stopnja varnosti, saj ima zunanji plaščni kondenzator, ki ni v stiku z vodo in jo posredno segreva.

Nagrade in priznanja

Ugled podjetja Termo-tehnika potrjujejo številne nagrade in priznanja. Leta 2007 je bilo zlata gazela savinjsko-zasavske regije, v letih 2009, 2011 in 2012 pa se je uvrstilo med prve tri finaliste zlate regijske gazele. Med strokovnimi nagradami za inovativnost in razvoj sta najpomembnejši srebrni in bronasti ceh ter uvrstitev visoko učinkovite toplotne črpalke serije »ECO« med tri najboljše do okolja prijazne izdelke leta 2010. Podjetje se ob tem lahko pohvali tudi s priznanjem za finančno stabilnost – A boniteto odličnosti. (kt)