Nekatere vrste plesni ogrožajo zdravje, saj povzročajo alergije, težave z dihanjem, astmo, poškodbe kože in slabijo imunski sistem, zato bi vsakdo, ki doma ali v službi uporablja klimatizacijo, moral poznati nekaj s plesnijo povezanih dejstev.

1. Kakovosten klimatsko-prezračevalni sistem v zaprt prostor dovaja čistejši zrak kot odprto okno.

Plesni za svojo rast potrebujejo vlago in zaprt prostor, zato jih najpogosteje najdemo v slabo prezračenih ali nepravilno vzdrževanih prostorih. Plesni se ne širijo le z vidnim razrastom, ki ga kot črn madež najpogosteje opazimo na stenah, pač pa tudi s sporami, ki so prisotne v zraku in so prostemu očesu nevidne. V enem kubičnem metru zraka je lahko na tisoče spor, ki od zunaj skozi okna in vrata prehajajo v notranjost stanovanj ali poslovnih prostorov.

Ustrezen zračni filter v kakovostnem klimatsko-prezračevalnem sistemu prestreže spore plesni. V notranje prostore tako dovaja čistejši zrak kot odprto okno. Vendar to velja le, če je klimatski sistem z vsemi svojimi sestavnimi deli redno vzdrževan, sicer lahko zdravju ljudi povzroča več škode kot koristi.

2. Klima in fikus nista najboljša prijatelja.

Zdravju lahko povzročimo veliko škodo, če klimatiziramo prostor, v katerem že rastejo plesni. Klima namreč spore plesni potegne v sistem ter tako ustvarja možnosti za razrast. Pred vgradnjo in pred zagonom sistema je zato nujno odpraviti morebitne plesni v klimatiziranem prostoru. Posebno pozornost velja nameniti vlažnim kotom sten in talnih oblog ter sobnim lončnicam, ki jih je dobro tudi odmakniti od klimatskih naprav. Zdravniki alergologi namreč ugotavljajo, da alergije pogosto povzročajo bele plesni, ki rastejo na glinenih loncih za rože.

3. Plesen se v umazanem zračnem filtru počuti kot doma.

V klimatsko-prezračevalnem sistemu se dogajajo žive stvari. Med uporabo se na zračnih filtrih, ki so ključni del klimatskega sistema, začneta nabirati prah in vlaga. Če filtrov ne zamenjamo, se sčasoma spremenijo v pravo gojišče plesni, gliv in bakterij. Z vklopom sistema se mikroorganizmi razširijo po vsem prostoru in zlahka dosežejo naša dihala in kožo. Poleg tega umazani zračni filtri v klimatskih sistemih za svoje delovanje porabijo tudi do 40 odstotkov več energije ter ogrožajo požarno varnost, kar še dodatno spodbuja k rednemu vzdrževanju.

Da bi preprečili razraščanje plesni v klimatiziranem prostoru, je treba vzdrževati primerno, 45- do 55-odstotno vlažnost zraka v prostoru. Če v prostoru opazimo plesen, jo moramo čim prej odstraniti. Poskrbeti je treba tudi za redno strokovno servisiranje in vzdrževanje klimatskega sistema, še posebno pozornost pa nameniti redni menjavi zračnih filtrov.