Halcom, zlata gazela 2003 in prvo slovensko podjetje, ki je pridobilo licenco Banke Slovenije za izdajo elektronskega denarja, je ustanovilo svoje zagonsko podjetje Halcom Plačila, katerega prvi produkt na trgu je mobilna aplikacija za plačevanje e-računov hal mbills.

Ko podjetje skrbi za operativne prihodke, je stalno pod pritiskom, zato so v Halcomu pred tremi leti vzpostavili Halcom Studio, v katerem iščejo ideje različnih posameznikov, nato pa tem idejam omogočijo, da pridejo do prototipa in pozneje, če imajo potencial, na trg.

Hal mbills je prva ideja, ki je iz Halcom Studia prišla do trga. »Prepričani smo, da je to mejnik v razvoju plačevanja. Skandinavske države že uzakonjajo brezgotovinsko poslovanje in vpeljujejo pravila, pod katerimi se lahko določene trgovine oziroma podjetja odločijo, da ne bodo več sprejemala gotovine,« je ob prihodu storitve na trg dejal Matjaž Čadež, predsednik upravnega odbora Halcoma.

Uporaba pametnih telefonov vse večja, naprave tudi najvarnejše

Dodaja, da v Sloveniji na področju plačevanja že dolgo nismo doživeli novosti, pri čemer želi vsaka Halcomova rešitev nagovoriti čim večji del populacije. Priložnost so zaznali v plačevanju po pametnih telefonih, saj ima v Sloveniji le tretjina ljudi plačevanje položnic urejeno s trajnikom, medtem ko jih preostali še vedno plačujejo na pošti, v (spletnih) bankah ali na drug klasičen način. Osemdeset odstotkov Slovencev, starih med 18 in 45 leti, že ima pametne telefone. Če bi vse ponudnike, ki potrošnikom izdajajo e-račune, združili v aplikacijo hal mbills, bi se storitev na trgu zagotovo prijela, je prepričan Čadež. V Halcomu namreč verjamejo, da je takšno plačevanje najhitrejše in najenostavnejše.

E-račun namreč uporabnik prejme neposredno v aplikacijo na telefonu, o tem dobi obvestilo in ga lahko takoj plača, s čimer se izboljšuje tudi plačilna disciplina, so prepričani v Halcomu. Rešitev hal mbills je prav tako zasnovana po zadnjih varnostnih standardih, poudarjajo. »Halcom ima na področju plačilnih sistemov skoraj četrt stoletja izkušenj. Med drugim nam zaupajo centralne banke in klirinške hiše Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Irana in več kot 70 komercialnih bank v desetih državah na območju Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike. Prek naših strežnikov gre več kot 74 milijard evrov na mesec, kar je dvakratni letni BDP Slovenije. Varnost je za nas vedno na prvem mestu,« je ob predstavitvi rešitve povedal Marko Valjavec, glavni izvršni direktor Halcoma.

Drugi del storitve je mobilna denarnica, iz katere bi radi razvili še dodatne možnosti plačevanja, denimo za plačevanje v spletnih trgovinah. Tovrstne nadgradnje bodo iskali na finančno-tehnološkem Hackatonu, ki bo 5. in 6. decembra potekal v ABC pospeševalniku v ljubljanskem BTC Cityju. »Trajal bo 24 ur, v tem času bodo imele ekipe programerjev priložnost odgovoriti na izpostavljeni izziv. Cilj bo najti rešitev, spisati kodo in jo uskladiti s poslovnim modelom, nato pa bomo med ekipami izbrali najboljše rešitve,« je pojasnil Čadež, ki verjame, da bodo programerji – povabili so vse iz regije Adriatic – prinesli uporabne nove ideje, ki bodo v aplikaciji hal mbills presegle storitev plačevanja mesečnih položnic, predvsem na področju internetnega plačevanja.

Želijo prodreti v države EU

Ker visokotehnološki start-up svet zahteva čim hitrejši odziv na potrebe trga, so se v Halcomu odločili, da bodo za ideje, ki prihajajo iz Halcom studia, ustanovili zagonsko podjetje Halcom Plačila. »Čas, ki ga potrebuješ od ideje do trga, danes pomeni vse,« odločitev utemeljuje izvršni direktor Halcoma Marko Valjavec in dodaja, da so z licenco Banke Slovenije za izdajanje elektronskega denarja hkrati dobili tudi možnost širjenja rešitve hal mbills v druge države Evropske unije. »Res je sicer, da ima tudi skoraj 300 drugih evropskih podjetij enake pravice kot mi in bi podobne storitve lahko prinesli v Slovenijo, ampak mi smo vseeno zainteresirani, da bi dobro prakso prenesli v druge države Evropske unije,« je o ambicijah po širitvi dejavnosti Halcoma Plačila dejal Valjavec.