Od treh novih linij za proizvodnjo mocarele v Vipavi trenutno obratuje le ena, na njej pa na dan predelajo 26.000 litrov mleka. Zanj poskrbi partner Mlekop, vsega pa pripeljejo z Gorenjskega.

Naložba z opremo vred je stala osem milijonov evrov, samo za dotrajani objekt mlekarne je slovenska družba Ekolat odštela dva milijona evrov. Začetek proizvodnje se je zavlekel zaradi nepredvidene dodatne obnove dotrajanega objeta. »15. maja letos smo začeli poskusno proizvodnjo. Dobili smo vse potrebne certifikate, zdaj pa čakamo na dodatna naročila,« je povedal Peter Selčan, prokurist Ekolata, ki je v večinski lasti italijanskega Trevisanalata iz Trevisa.

Mocarela tudi za slovenske kupce

V nasprotju z mlekarno v Trevisu, ki prideluje mocarelo s postopkom fermentacije, vipavsko mocarelo izdelujejo z manj zahtevnim in cenejšim postopkom. Prodaja poteka prek Trevisanalata, ki svoje izdelke ponuja predvsem velikim trgovskim verigam v Italiji. V Ekolatu upajo, da bodo z mocarelo iz vipavske mlekarne navdušili tudi slovenske kupce, pozneje pa načrtujejo še prodor na nekdanje jugoslovansko tržišče. Danes 95 odstotkov vipavske mocarele prodajo na italijanskem trgu.

Ekolat prišel kot rešitelj

V Vipavi so zaposlili 15 delavcev, od tega štiri v režiji. Z izjemo vodje proizvodnje in vodje priprave so vsi slovenski delavci. »Zaposlili smo nekaj nekdanjih mlekarjev, ostale pa smo priučili. Gre namreč za specifično proizvodnjo. Ko bomo zagnali vse tri linije, bomo potrebovali najmanj 30 delavcev. Takrat bomo na dan predelovali okoli 100.000 litrov mleka. Upam, da ga bomo dobivali tudi iz Vipavske doline,« še pravi Selčan.

Zadovoljen je tudi vipavski župan Ivan Princes. »Mlekarna je bila zadnja leta pred prodajo tako zanemarjena, kot je zdaj Agroindova vinska klet. Sreča, da so prišli mlekarji s pravim projektom in rešili, kar se je rešiti dalo. Žal je propadla proizvodnja mleka. Danes imamo samo še dva velika kmeta, ki se ukvarjata z mlekarstvom. Upam, da bodo v prihodnje mocarelo izdelovali tudi iz vipavskega mleka in da se bo za mlečne kmetije odločalo več Vipavcev. Če propade vinska klet, potem bo to še hujši udarec za dolino. Polovica naših kmetov je namreč vinogradnikov,« dodaja župan Princes, ki se še ni srečal z novimi lastniki vinske kleti in ni seznanjen z njihovimi načrti.