Od šestih vrst bizonov so štiri že izumrle. Preživeli vrsti, ameriški in evropski bizon, sta bili po zaslugi lova v 19. in 20. stoletju prav tako na robu preživetja. Obe vrsti sta si sicer že opomogli, vendar podvrsta ameriškega bizona, gozdni bizon, še vedno ostaja med ogroženimi vrstami v Kanadi.

Zato so v organizaciji AWCC leta 2003 zagnali projekt ohranitve tega bizona, ko so iz Kanade na Aljasko prepeljali 13 primerkov. V dobrem desetletju jim je tako uspelo povečati populacijo na več kot sto bizonov, ki so jih spomladi tudi uspešno vrnili v naravno okolje. Trenutno je na prostosti skupno 7000 gozdnih bizonov, gibljejo pa se predvsem po Yukonu, Britanski Kolumbiji, Alberti in Manitobi. Nekaj so jih pred leti prepeljali tudi v Rusijo.

Spodnji video prikazuje čredo, ki drvi prek zamrznjene reke Innoko. Na mesto izpustitve pa so sto bizonov prepeljali kar s tovornim letalom. Za seboj so pustili le nekaj vročekrvnih samcev, ki so se zdeli preveč tvegan tovor za letalo. Ti so se čredi pridružili nekoliko pozneje, ko so končali potovanje z ladjo.

Nad projektom izpustitve je s sedeža snežnih sank bedel glavni biolog Tom Seaton. Bizone so namreč naučili, da sledijo sankam, saj so praviloma pomenile čas za hranjenje.