Vhod v Lubjanko je Pavlenski polil z bencinom, posnetek gorečega vhoda pa objavil na spletu z izjavo, da FSB agresivno izvaja nadzor nad 146 milijoni ljudi.

Enaintridesetletni umetnik na aktualne družbene probleme opozarja na najbolj brutalne in groteskne načine, tudi s samopohabljanjem. Leta 2012, ko je v Rusiji izbruhnila afera v povezavi s punkovsko skupino Pussy Riot, si je denimo v znamenje omejevanja svobode izražanja zašil ustnice. Takrat ga je policija napotila v psihiatrično bolnišnico – tam so ga označili za popolnoma prisebnega in ga tudi kmalu izpustili.

Naslednje leto je uprizoril še bolj nazoren nastop – poimenoval ga je Carcass ali Truplo. Asistent ga je ovitega z bodečo žico golega pripeljal pred vhod lokalne parlamentarne stavbe v Sankt Peterburgu. Tam je sklonjen stal v tišini, dokler ga policija ni osvobodila s kleščami. Njegova kolegica Oksana Šaljgina je takrat poudarila, da ga je takrat policija v istem trenutku osvobodila in ponovno omejila, ko so ga odpeljali na preiskavo.

Med odmevnejšimi podvigi je še njegov performans iz leta 2013, ko si je sredi Rdečega trga v Moskvi v tla pribil mošnjo. Boleči performans je izvedel na dan ruske policije.