Med reprezentančnim premorom bo vroče v londonskem Chelseaju, ki je v dvanajstem prvenstvenem krogu izgubil še sedmič. Tokrat je bil z 1:0 boljši Stoke City. Modri so na šestnajstem mestu le tri točke oddaljeni od mest, ki vodijo v drugo ligo. Chelsea tako slabega starta ne pomni vse od leta 1978, ko je klub tudi izpadel v rang niže.

Jose Mourinho še nikdar slabše

Trener Jose Mourinho je tekmo tokrat spremljal iz hotelske sobe, saj zaradi »razburjenega in agresivnega vedenja« na tekmi proti West Hamu ni smel na stadion. Portugalec se je znašel v hudih škripcih, ugibanja o njegovem predčasnem odhodu iz Londona so vse glasnejša. Ko je Chelsea sredi tedna v ligi prvakov komajda ugnal Dinamo iz Kijeva, je samozavestno rekel, da je s tribun občutil »neverjetno podporo, kar ga osrečuje«. V svoji trenerski karieri, ko je vodil Benfico, Leirio, Porto, Chelsea, Inter in Real Madrid, še nikdar ni izgubil sedem prvenstvenih tekem v eni sezoni. Negativni niz je popravil v zgodnji fazi tekmovanja, saj angleška liga ni še niti na polovici. Obenem je londonski klub izgubil tretjo tekmo zapovrstjo, kar se od prihoda ruskega lastnika Romana Abramovića sploh še ni zgodilo.

Mourinho je med polčasom sobotnega gostovanja pri Stoke Cityju po telefonu poklical v Chelseajevo garderobo, da je razdelil navodila, ki niso prinesla uspeha. Nogometaš Kurt Zouma je medijem povedal, da je bil Mourinho razočaran nad razpletom tako kot vsi njegovi soigralci. »Garderoba je Mourinhev zaveznik in obratno. Bizarno je, da smo bili v minuli sezoni angleški prvaki, tri mesece kasneje pa kažemo drugačen obraz. Morda smo mentalno malce preveč sproščeni. Kljub vsemu smo igralci še vedno enotni, delujemo kot moštvo,« je govoril Kurt Zouma. Spletni portal Miror je včeraj anketiral bralce, ali bo Mourinho v prihodnji sezoni še trener Chelseaja. Izid glasovanja je zelo izenačen, malce več kot polovica sodelujočih je včeraj pozno popoldne menila, da bo Portugalec zapustil London.

V Barceloni že 13 poškodovanih

V španskem prvenstvu je največ zmag – devet – zbrala Barcelona, ki vse od 26. septembra igra brez prvega zvezdnika Lionela Messija. V njegove čevlje sta uspešno stopila Neymar in Luis Suarez, ki z goli rešujeta evropske prvake. Od dneva, ko se je poškodoval Messi, je Barcelona dosegla šestnajst ligaških golov. Prav vse sta prispevala Neymar in Suarez, ki sta se prebila na vrh lestvice strelcev. Po reprezentančnem odmoru bo v Španiji vsa pozornost usmerjena v Madrid, kjer bosta Real in Barcelona 21. novembra odigrala sloviti el clasico. Kot kažejo napovedi, bo blaugrana tudi na tekmi vseh tekem nastopila brez Messija, najverjetneje pa tudi brez Ivana Rakitića. Barcelona ima nasploh velike preglavice s poškodbami. Zgolj v tej sezoni se je poškodovalo že trinajst njenih igralcev, medtem ko bosta Arda Turan in Aleix Vidal zaradi kazni Fife šele januarja prvič oblekla modro-rdeči progasti dres.

Neymar in Suarez bosta na stadionu Santiago Bernabeu najnevarnejša za Realova vrata, ki jih v tej sezoni odlično brani Keylor Navas. Kostaričan je sinoči zaradi bolečin v mišici preventivno izpustil derbi v Sevilli, kjer je Real doživel prvi poraz v sezoni. Zanimivo, pred dobrim mesecem dni je Sevilla na svojem Pizjuanu ugnala tudi Barcelono. Madridčani so začeli sijajno, v vodstvo jih je popeljal kapetan Segio Ramos, a si je ob poskusu strela s škarjicami poškodoval ramo. Ko je odšel z igrišča, je pobudo začela prevzemati Sevilla in predvsem na krilih razpoloženega ukrajinskega asa Evgena Konopljanke zmagala s 3:2. Za Real sta zaigrala rekonvalescenta Gareth Bale in James Rodriguez, neposrečen večer pa je imel še zlasti Cristiano Ronaldo.

Še pred večerno tekmo v Sevilli je Barcelona s 3:0 suvereno premagala Villarreal. Navdušujoč je bil drugi zadetek Neymarja, ki je z enajstimi goli kralj strelcev španske lige. Barcelona bo el clasico pričakala kot vodilno moštvo lige s tremi točkami naskoka pred Realom.

Edin Džeko zadel na premieri

V italijanski ligi sta tekmo kroga včeraj odigrala Roma in Lazio. To je bil premierni mestni derbi za bosanskega napadalca Edina Džeka, ki je pri zmagi z 2:0 prispeval vodilni zadetek iz enajstmetrovke, ki je bila sporno dosojena. »Sem zelo srečen. Lahko bi zadeli še kakšen gol. Kot se spomnim, je imel Lazio le eno priložnost. Zmaga je prišla ob pravem času. Še naprej moramo zbirati točke,« je dejal Džeko. Roma se je utrdila pri vrhu lestvice, kjer so v gneči tudi Inter, Fiorentina, Napoli, Sassuolo…