Razgrete strasti, žvižgi s tribun, napeta dirka do konca in neuspeli juriš Rossija iz ozadja so zaznamovali zadnjo dirko sezone, ki je odločala tudi o svetovnem prvaku. Že pred dirko je bilo jasno, da bo imel Rossi težko delo, povsem nemogoče pa ni bilo, da bi 36-letnemu dirkaču Yamahe uspelo. A več kot četrtega mesta mu ni uspelo iztržiti, prevelik zaostanek na začetku dirke je pač opravil svoje. V ospredju sta se od prvega do zadnjega kroga borila Jorge Lorenzo in Marc Marquez, ki se jima je, na Rossijevo žalost, v najneugodnejšem trenutku pridružil še Dani Pedrosa. Vseeno mnogi Marquezu očitajo, da ni dal vsega od sebe in da bi lahko prehitel Lorenza, »če bi le hotel«. A naslov je Lorenzo osvojil zasluženo, kajti v tej sezoni je od vodilnih motociklistov zmagal največkrat, sedemkrat, Rossi pa štirikrat. In na zadnji dirki je z rekordom steze tudi osvojil najboljše startno mesto, kar govori o konkurenčnosti njegove yamahe.

Za Marqueza so žvižgi žaljivi

»Enostavno sem si ta naslov želel zagotoviti na stezi, z zmago. In to mi je uspelo. Ni pa bilo lahko, saj sem imel z motociklom nekaj težav, zadnja pnevmatika je bila zelo obrabljena. Tako zelo sem moral biti osredotočen na Marqueza in Pedroso, da nisem imel časa niti pogledati na obvestilno tablo v boksih. Zato nisem niti vedel, koliko krogov je še do konca. In ko sem prepeljal ciljno črto, sem si seveda krepko oddahnil,« je po dirki povedal Jorge Lorenzo, ki se tudi ni oziral na žvižge Rossijevih navijačev, ki jih v Valencii ni bilo malo. »Mislim, da sem si naslov prvaka zaslužil bolj kot Rossi. Seveda je marsikomu zdaj težko, a vsakdo, ki pozna naš šport, pozna mojo dirkaško vrednost. Zaslužil sem si naslov bolj kot Rossi, saj sem zmagal na več dirkah, imel več najboljših startnih mest, več najhitrejših krogov na dirkah, več krogov sem bil v vodstvu.«

So pa ti žvižgi bolj zmotili Marca Marqueza, ki je skozi celotno dirko tesno dihal za ovratnik svojemu rojaku, a do odločilnega napada v 30 krogih ni prišlo. »Sprva sem malo tipal, kje ima Jorge največje težave. Videl sem, da ni povsem zanesljiv, a tudi moja sprednja pnevmatika je povzročala veliko težav. Pripravljal sem napad v zadnjih krogih, a ravno takrat se je v ta boj vmešal Pedrosa, ki mi je vzel ravno toliko časa, da sem zamudil idealni trenutek. Ko sem v zadnjem in predzadnjem krogu začutil, da je sprednja pnevmatika že povsem šla in da sem bil nekajkrat zelo blizu padca, nisem mogel več tvegati. Celo dirko sem vozil na meji zmogljivosti motocikla, zato ne razumem žvižgov, ki so zame celo žaljivi,« je pojasnil Marc Marquez, ki se zaveda, da je naslov prvaka izgubil v začetku sezone, ko je bil Hondin motocikel vse prej kot idealen, nekaj padcev pa mu je še dodatno pobralo dragocene točke.

Da je Marquez vozil precej taktično, bodo trdili Rossijevi navijači, da bi lahko tvegal več, kot je, prav tako. A dejstvo je tudi, da Rossi na zadnjih nekaj dirkah ni bil tako hiter kot Lorenzo, in to je na koncu odločilo. Italijan je imel dobro priložnost postati prvak, a se mu račun, tudi zaradi lastnih napak, ni izšel. Dejstvo pa ostaja, da je zelo pomemben dejavnik v svetovnem motociklizmu, da je več kot »le« dirkač, je tisti človek, ki na dirkališča in pred televizijske zaslone pritegne največ navijačev. A psihična vojna z Marquezom in Lorenzom mu je v zadnjih tednih vzela veliko energije, ravno toliko, da je pred začetkom zadnje dirke vedel, da se mora zgoditi mali čudež.

Rossi ni varčeval s kritikami

Po dirki si je Rossi dal duška in povedal, kar mu leži na duši. »Ne razumem Honde, kako lahko dovoli, da njen dirkač omogoči naslov prvaka nekomu v konkurenčni ekipi. Vse skupaj je prava žalitev za naš šport. Marquez je na zadnjih dirkah igral nekakšnega telesnega stražarja za Lorenza. Ta si zasluži naslov prvaka, a to ni tisti pravi naslov, saj so se dogajale stvari, ki se v našem športu ne bi smele. Mislim, da Lorenzo s tako osvojenim naslovom ne bo najbolj zadovoljen,« je ocenil Valentino Rossi. Tako je Italijan označil dogajanje zadnjih nekaj tednov, na dirki pa po njegovem mnenju Marquez v vseh 30 krogih ni niti enkrat napadel Lorenza. Marc Marquez je na to odgovoril, da če bi igral Lorenzovega varnostnika, bi vozil za njim z zaostankom nekaj sekund, ne pa povsem za njim. »Veliko sem tvegal, ko sem spremljal na tako majhni razdalji, a žal mi ga ni uspelo prehiteti,« je odgovoril Marc Marquez. A peti naslov prvaka in tretji v kraljevem razredu ima Lorenzo zdaj v žepu. Stoti naslov svetovnega prvaka je Lorenzo pripeljal tudi slovenskemu podjetju Akrapovič, ki Yamaho oskrbuje z izpušnimi sistemi.