Kljub temu da je v skupnem seštevku za Rossijem zaostajal za sedem točk, je imel pred začetkom današnje dirke boljše izhodišče Lorenzo. Španec si je na včerajšnjih kvalifikacijah z rekordom steze zagotovil start s prvega mesta, medtem ko je njegov moštveni sotekmovalec zaradi kazni v Maleziji startal z začelja in bil pravzaprav pred misijo nemogoče, saj se je zavedal, da mora, če Lorenzo ne stori napake, priti do drugega mesta .

Karizmatični Italijan je tako pričakovano napadel na vso moč in že v prvem krogu prehitel enajst dirkačev, po osemnajstih krogih od tridesetih pa je zaostajal zgolj še za vodilnim trojčkom – Jorgejem Lorenzom, Marcom Marquezom in Danijem Pedroso (oba Honda). Čeprav mu višje ni več uspelo napredovati, zaostanek za španskimi dirkači je bil tedaj že enostavno prevelik, pa njegovo možnosti za naslov še niso povsem usahnile. Še vedno so bili namreč v igri trije scenariji – odstop Lorenza ali pa dvojna zmaga oziroma odstop Marqueza in Pedrose.

A če sta Hodnina motociklista večino dirke neuspešno lovila vodilnega rojaka, sta se mu v samem izteku približala na le nekaj stotink. Najprej je Marquez napadel Lorenza, le nekaj trenutkov kasneje pa je Pedrosa ulovil in celo prehitel Marqueza, a po napaki v zavoju znova padel na tretje mesto. Lorenzo je tako zadržal vse nalete sotekmovalcev in se veselil svojega tretjega naslova svetovnega prvaka v razredu motoGP, skupno pa že petega.

Molil, da bo lahko končal dirko

»Bil sem pod hudim pritiskom, zadnja guma je bila skoraj povsem uničena,« je po dirki dejal svetovni prvak, ki je bil na domačih tleh nekoliko presenetljivo deležen številnih žvižgov španskih ljubiteljev motociklizma. »Skušal sem ostati osredotočen in biti kar se da hiter. Motor je zelo zanašalo. Molil sem, da bom lahko končal dirko. Sedaj sem petkratni svetovni prvak. To je nekaj, kar je lahko izgovoriti, a veliko težje doseči. Sem zelo ponosen, ta naslov pa posvečam Španiji.«

Drugouvrščeni Marquez, ki se ga je v zadnjih dveh tednih prijel sloves Rossijevega sovražnika, italijanski mediji pa so mu očitali, da je z Lorenzom sklenil pakt, pa je dejal: »V zadnjih nekaj krogih sem pripravljal napad na prvo mesto, a ko me je Dani prehitel, sem izgubil veliko časa. Skušal sem prehiteti Lorenza v zadnjem zavoju, vendar je bilo zelo tvegano in skoraj bi mi odneslo sprednji del motocikla. Drugo mesto ni najboljši zaključek sezone, a že naslednje leto se bom poskusil znova boriti za naslov svetovnega prvaka.«

Ob koncu je Lorenzo v skupnem seštevku tako zbral 330 točk, Rossi 325, za njima pa sta se zvrstila Marquez z 242 in Pedrosa z 206 točkami.