Najboljši slovenski tekmovalec v biatlonu iz hrvaškega Gorskega Kotorja je bil celo v boju za drugo mesto, a je bil v tem boju na koncu za malenkost, za štiri desetinke, slabši, drugo mesto pa je pripadlo Čehu Ondreju Moravcu. Točke je osvojil Klemen Bauer s 26. mestom, Lenart Oblak pa je tekmo končal na 88. mestu.

S streljanjem zadovoljen

Fak je z nastopom začel vrhunsko, saj je v prvem krogu tekel zelo hitro, po 100-odstotnem strelskem izkupičku v leže pa se je v drugi krog odpravil kot drugi najboljši. Za vodilnim Fourcadom, ki je bil na strelišču sicer počasnejši, je takrat zaostajal 12,6 sekunde. Po drugem strelskem nastopu je bil v vodstvu še vedno Fourcade, na drugo in tretje mesto pa sta prišla Moravec in Garaničev, ki sta zaostajala 26,3 oziroma 27,2 sekunde.

Naš biatlonec je bil strelsko znova izjemen in šel v zadnji krog kot četrti z zaostankom 27,4 sekunde. V zadnjem krogu je imel Garaničev težave zaradi katerih je precej časa izgubil, tako da ga je prehitel Čeh Michal Slesinger, Fak pa se ni preveč oziral na druge, začel teči še hitreje in v cilj prišel s tretjim najboljšim časom, s samo štirimi desetinkami slabšim časom od Moravca.

Fak, ki je 15. v karieri stopil na oder za zmagovalce, je primerjal prvi dve tekmi z današnjo: »V bistvu sem bil bolj sproščen, ni bilo nič kaj posebej drugače. Rabili smo kakšno tekmo več, da bi prišli v ta ritem, zdaj pa je vse lažje. S streljanjem sem seveda zelo zadovoljen, če je nula, nula, je vse v redu. Moram še pogledati čase, če so bili v nekih normalnih mejah. Mislim, da če sem tako sproščen, se nimam kaj za bati. A vedno je tako, da je en dan boljši, drugi pa slabši. Dnevna forma variira, tako strelska kot tekaška. Vedno je treba biti sproščen.«

Fak brezhiben na strelišču

Fourcade, najboljši biatlonec v zadnjih treh zimah, je dobil zadoščenje po klavrnem začetku na prvi posamični tekmi svetovnega pokala v sezoni 2014/15 na 20 km, ko je bil 81. Na prvem sprintu je dokazal, da je bil zgrešeni nastop le spodrsljaj, saj je prehitel vso konkurenco. Na progi je bil izjemno hiter, prav tako pa je bil odličen na strelišču, ko je z izvrstnim streljanjem pokril vseh deset tarč.

Fourcadu, dvakratnemu olimpijskemu prvaku iz Sočija, sta se najbolj približala le Čeh Moravec in najboljši član slovenske odprave Fak, ki sta bila prav tako brezhibna na strelišču ter pokrivala vse tarče, dovolj hitra za stopničke pa sta bila tudi v smučini. Fourcade se je veselil 32 zmage v karieri ter je napovedal, da ga bo težko premagati v nedeljskem zasledovanju na 12,5 km.

Fak na osmem mestu

»V primerjavi s prejšnjo tekmo sem napredoval za kar 80 mest. Zelo sem si želel potrditve po odličnih pripravah, zato sem bil razočaran, ker mi je na uvodu tako spodletelo. Psihološko me ta spodrsljaj ni načel, varčeval sem z energijo ter si jo prihranil za sprintersko preizkušnjo. Taktika se je obnesla in sem zelo srečen,« je v prvem odzivu po tekmi dejal Fourcade.

Norvežan Emil Hegle Svendsen je s sedmim mestom ubranil vodstvo v skupnem seštevku, Fak kot najboljši Slovenec je osmi.