Čeprav ima vlada do izteka obstoječega koncesijskega sistema dimnikarskih storitev po načelu en dimnikar za eno območje na voljo le še dva meseca, včeraj ni potrdila osnutka nove dimnikarske zakonodaje. A ugibanja o morebitnem umiku kontroverznega predloga na okoljskem ministrstvu zavračajo. Obravnavo je ministrski zbor prekinil, ker zakona v državni zbor ne bodo pošiljali po nujnem, temveč po daljšem, rednem postopku, so sporočili.

Omejene cene storitev in potnih stroškov

Predlog, ki ga je okoljsko ministrstvo po medresorskem usklajevanju ta teden nekoliko preoblikovalo, prebivalcem po novem omogoča prosto izbiro katerega koli od dimnikarskih podjetij, ki bodo na upravni enoti pridobila posebno licenco. Posameznik in dimnikarsko podjetje naj bi podpisala izjavo o izbiri izvajalca, pri čemer podjetje ne bi smelo zavrniti posameznika, ki bliže svojega doma nima drugega ponudnika dimnikarskih storitev. S tem naj bi preprečili nevarnost, da prebivalcev odročnejših krajev zaradi prevelikih stroškov ne bi želel obiskati noben dimnikar. Cene dimnikarskih storitev želi namreč ministrstvo še naprej omejevati, a le navzgor. Ob več kot 25-kilometrski oddaljenosti prebivalca od dimnikarskega podjetja je zato predvidelo možnost zaračunavanja dodatnih potnih stroškov, ki pa jih je vsaj za začetek omejilo na največ 25 centov na kilometer.

Da približno pol milijona lastnikov kurilnih naprav v državi ne bi enostavno prenehalo z naročanjem dimnikarskih storitev in s tem povečalo okoljska in požarnovarnostna tveganja v državi, naj bi poskrbel učinkovitejši elektronski evidenčni sistem ministrstva. Za nadgradnjo tega informacijskega sistema so predvideli 400.000 evrov, še 20.000 evrov letno pa bi potrebovali za njegovo redno vzdrževanje.

Vzemi ali pusti

Odločitev o sprejemanju zakona po rednem postopku kaže, da v koalicijskih vrstah o novi ureditvi dimnikarskega področja niso enotnega mnenja. Dimnikarske sekcije na obrtni in gospodarski zbornici so že septembra javno naznanile, da koalicijski poslanci zakonskega predloga ministrstva ne bodo podprli. Tudi v vrstah stranke SD je na primer slišati, da se z uvedbo novega sistema s prihajajočim letom ne strinjajo, ker da je za uzakonitev pravih rešitev potrebnih vsaj še šest mesecev. Pri aktualnem predlogu ministrstva so jih zaskrbeli morebitni višji stroški dimnikarskih storitev za državljane, zagotavljanje nadzora nad izvajanjem storitev ter okoljski in požarnovarnostni vidik nove ureditve.

Popolnoma nov sistem dimnikarske dejavnosti, ki ga je zasnovalo ministrstvo, poraja številna vprašanja o njegovem delovanju v praksi. A na okoljskem ministrstvu pravijo, da rezervnega scenarija ni. Če predlagani zakon ne bo sprejet, nas po novem letu, ko se izteče veljavni koncesijski sistem, čaka tržni sistem, v katerem bo vsak lahko počel, kar bo želel.