Reševanje z največjim zadolževanjem v zgodovini (centralne banke so od leta 2009 ustvarile, natisnile 12.000.000.000.000 USD) in ničelnimi ali negativnimi obrestnimi merami pa je le kratkoročno prikrilo težave, ki so zdaj pospešeno ponovno priplavale na plan. Svet, ne le zahodne »razvite« države, je po mnogih kazalnikih ponovno v recesiji. Spodaj je naštetih le nekaj od skrb vzbujajočih podatkov.

– Svetovni BDP je, merjen v ameriških dolarjih, do zdaj v letu 2015 padel za 3,4 %, svetovna trgovina pa za 8,4 %.

– Kitajski izvoz je bil v obdobju september 2014/2015 nižji za 3,7 %, uvoz pa za osupljivih 8,4 %. V istem obdobju je južnokorejski izvoz nižji za 15,8 %.

– Povpraševanje po kitajskem jeklu je glede na preteklo leto nižje za 8,9 %.

– Po analizi nizozemske vlade se je globalno trgovanje s surovinami v zadnjem letu znižalo za 30 %, kar je očiten znak zmanjšane ekonomske aktivnosti.

– Izvoz ZDA se je v zadnjem letu znižal za 11 %.

– Indeks industrijske proizvodnje v ZDA se je znižal že četrti mesec zaporedoma.

– Odpuščanja v velikih podjetjih v ZDA so največja po letu 2009.

Trenutno so, po mnenju nekaterih vlagateljev, svetla izjema ZDA, kjer zaradi znakov rasti centralna banka razmišlja, da bi po dolgih letih začela zviševati obrestne mere. Tovrstna pričakovanja in nadaljevanje kvantitativnega sproščanja Evropske centralne banke zvišujejo vrednost ameriškega dolarja v primerjavi z evrom, kar občutno povečuje mednarodno konkurenčnost evropskih gospodarstev, predvsem nemškega. To in v primerjavi z donosnostjo preostalih naložb visoki dividendni donosi spodbujajo prilive na borze in tudi hitre popravke tečajev po vsakem večjem padcu borz. Oktobra so delniški trgi dosegli izredne rasti.

Previdnejši vlagatelji ocenjujejo, da poplava poceni ali zastonj denarja ne glede na vsa opozorila napihuje le delniške indekse, pozitivni učinki na gospodarstvo pa so zanemarljivi.

Za razliko od leta 2008 je zadolženost držav občutno višja, vzdržna le zaradi nizkih (negativnih) obrestnih mer, po katerih se te države zadolžujejo. Centralne banke pa so izkoristile že vse konvencionalne ukrepe in verjetno imajo tudi pri nekonvencionalnih le še malo prostora za ukrepanje. Tudi v letu 2008 so delniški trgi kljub mnogim večji padec zabeležili šele v tretjem četrtletju, ko so tudi največji optimisti doživeli hladno prho.

*vrnitev