Krka nadaljuje gradnjo svojega »imperija«. Podjetje je včeraj v Novem mestu odprlo novo tovarno tablet Notol 2. To je do zdaj največja naložba družbe, vredna 200 milijonov evrov. S to potezo bodo lahko naredili za tretjino več tablet kot do zdaj, do 17,5 milijarde tablet. Takšno rast obsega proizvodnje Krka potrebuje, če želi ob nižanju marž dosegati rast prihodkov, saj ekonomija obsega tudi v farmaciji igra vse večjo vlogo.

Delnice Telekoma Slovenije kažejo trend dviga cene, samo v enem trgovalnem dnevu je pridobila dobre štiri odstotke. Med drugim je vzrok tudi v dobrih devetmesečnih rezultatih in rasti dobička. Pozitiven znak je tudi pridobivanje novih uporabnikov v vseh segmentih poslovanja, tako pri mobilnih naročnikih kot tudi pri TV in internetu. To vlagateljem daje upanje, da bo družba lahko nadaljevala dosedanjo dividendno politiko.

Telekom Slovenije se sicer že nekaj časa sooča z upadanjem prihodkov. Prvih devet mesecev letošnjega leta je prihodek v primerjavi z lanskim letom upadel za dva odstotka, na 481 milijonov evrov. Telekom Slovenije je letos v prvih devetih mesecih imel 70,6 milijona evrov čistega dobička, kar je za 33 milijonov evrov več kot lani. Vendar gre del te rasti dobička na račun prihodnje prodaje družbe One.Vip v Makedoniji, v kateri je imel Telekom Slovenije 45-odstotni delež. Tudi sicer so podatki o letošnjem poslovanju težje primerljivi z lanskimi, saj je bilo zaradi prodaje gibraltarskega telekoma ter že omenjenega makedonskega precej sprememb v bilanci.

Nekako nas poteza našega največjega mobilnega operaterja v Sloveniji, da z decembrom podraži večino svojih paketov za en evro, ne preseneča. Za podražitev cen naročniških paketov so se odločili na podlagi analiz tržnih razmer in uporabe mobilnih storitev, kar kaže, da so cene dosegle dno. V Evropi je trend rasti še nekoliko izrazitejši.

Delnica Petrola se je samo v enem mesecu povzpela za 5,42 odstotka, na 253 evrov. Naš največji naftni trgovec ima boljše poslovanje, rezultate pa bi lahko že z novim letom okrepili deregulacija trga in možnost dviga cen naftnih derivatov, s čimer bi se sprostile maloprodajne cene. Omenimo lahko tudi malo večje lastniške spremembe v zadnjem času in nakupe tujih vlagateljev. Pogled na delniške knjige namreč kaže, da se je v zadnjih dveh mesecih okrepil interes tako domačih kot tujih institucionalnih vlagateljev, dodatno pa zanimanje povečuje pričakovana menjava konsolidacija plinskega trgovca Geoplin.

Zadnje trimesečje leta je načeloma najdonosnejše na delniških trgih. Opažamo večjo likvidnost na trgu, družbe se trudijo leto končati s čim boljšimi rezultati, vlagatelji so pozitivno razpoloženi, na roke pa nam gre tudi Fed, ki še vedno okleva med odločitvijo, dvigniti ali ne dvigniti ključno obrestno mero. Upajmo, da se bo pozitivno vzdušje nadaljevalo.