Nagrado za najboljši oblikovalski dosežek v preteklem letu je strokovna žirija podelila izdelku Efekt 58 pusher, avtorja Marka Pavlinca iz studia Rinz products ter naročnika Imas, d. o. o. Izdelek je na Mesecu oblikovanja razstavljen prvič in izstopa s svojo dodatno funkcijo, načrtovano posebej za potiskanje snega, kar pomeni domišljeno nadgradnjo in povečano funkcionalnost prvotnega modela lopate za odmetavanje.

Nagrado interier leta prejel projekt Restavracija Robba, ki navdušuje s svojim likovnim izrazom in je zaradi svojih brezkompromisnih oblikovalskih načel navdušil vse člane žirije. Njegovi avtorji so Špela Leskovic, Aleš Košak iz studia AKSL arhitekti ter sodelavki Maja Pečar in Teja Ideja – Idejni preobrat; Teja Kleč. Avtorjem je uspelo ustvariti dinamičen prostor druženja s pomočjo preprostega prostorskega ovoja iz geometrijskih vzorcev, ki so parafraza baročnega motiva z Robbovega vodnjaka. Lokal Robba kaže ubrano ravnotežje med minimalizmom in maksimalizmom, med iluzijo in stvarnostjo. Zaradi svojih brezkompromisnih oblikovalskih načel je projekt navdušil vse člane žirije.

Posebno omembo med javnimi interjerji so namenili projektu Akademija kulinarike in turizma Maribor avtorjev Maruše Zorec, Uroša Rustje in Katje Saje iz biroja Arrea. Med zasebnimi projekti prve nagrade ni bilo, finalist pa je bilo stanovanje arhitektov iz biroja Demšar arhitekti (Gašperja Demšarja, Mihe Mačka in Maje Tasič Demšar) v Trnovem.

Največje priznanje na področju industrijskega oblikovanja, nagrado »brezčasni«, je dobila leta 1963 oblikovana in skoraj povsem ročno, v domačem studiu izdelana serija svetil iz furnirja avtorjev Nives Kalin Vehovar in Franca Vehovarja. Ob velikem navdušenju, častni pohvali na prvem BIO ter številnih objavah v časopisju in strokovnih revijah je kljub zanimanju kupcev izvedba ostala v rokah avtorjev in dosegla le številko blizu dvesto svetil pri nas, pa tudi kar nekaj plagiatov v različnih materialih po svetu. Gre za zasnovo iz enega multipliciranega lista furnirja, ki se razpira kot roža, cvetna čaša ali storž in glede na reže med listi prepušča več ali manj svetlobe.

Nagrado »perspektivni« za prepoznaven dosežek mladih ustvarjalcev na področju industrijskega oblikovanja, arhitekture in mode so prejeli Mana Leban za projekt hotela na Krvavcu, Manca Zorec, katere cilj je bil poiskati nove konceptualne možnosti uporabe obstoječih izdelkov Trimo, Ema Babošek za večnamenski pohištveni element s'Mood, v okviru projekta "European Green Office – EGO", Patrik Bevec za projekt kozmetike za proteze spodnjih udov, David Kokot za večfunkcionalno stropno svetilo FreshLight, Majda Kramberger za oblačilo, ki zaznava gibanje oblečenega telesa, Nataša Majer za avtorsko slikanico Fragment in Tina Verbič za kolekcijo na temo Future is Now.

Letos so prvič podelili tudi nagrade najboljšim razstavljenim izdelkom z razstave Znamke in znamenja v kategoriji produktnega oblikovanja in mode, s kriterijem oblikovanja, usmerjenim v prihodnost. Žirija je izbrala sedem izdelkov, ki so izstopali po svojih oblikovalsko-vizionarskih odlikah. Avtorji teh so Salih Teskeredžić, Ata Omerbašič (BiH), Igor Galaš (Hr), Ron Arad (VB), Aircharge by Ergo (VB), BMW i3 (Nem), Patricia Urquiola (Ita).

Več na www.mesecoblikovanja.com.