Da se bodo na dirki kresale iskre, je bilo jasno že pred samim startom. Napetost med Rossijem in Lorenzom vedno bolj narašča, malce presenetljivo pa je ravno Italijan v ta dvoboj za naslov prvaka vpletel tudi Marca Marqueza. Ta je zaradi nekonkurenčnega motocikla v začetku sezone kaj kmalu izpadel iz boja za naslov prvaka, a očitno bo še kako vplival na dokončni razplet prvenstva. Hote ali nehote.

Valentino Rossi je namreč pred dirko izstrelil nekaj puščic proti Marquezu, da namreč on s svojim dirkanjem zdaj pomaga rojaku Lorenzu, pri čemer seveda strokovnjaki vedo, da med Marquezom in Lorenzom ni kakšne posebne »ljubezni«, zato je celotna zadeva malce presenetila vse, tudi Marqueza. In ko je dejal, naj se Rossi raje ukvarja z Lorenzom in ne z njim, je le še dolil olje na ogenj čustev.

In zato je na dirki v Maleziji počilo. Ne povsem zares, kajti na stezi je bil Dani Pedrosa očitno premočan, drugouvrščeni Lorenzo je pazil le, kaj za njim delata Rossi in Marquez. Ravno Rossiju pa so 14 krogov pred koncem popustili živci. Pri prehitevanju je tekmeca malce izrinil, ravno prav, da je Marquez padel, kar pa ni bilo pogodu ne Hondi ne vodstvu dirke. Ker naj bi po njihovem mnenju Rossi tik pred padcem s kolenom brcnil Marqueza, je bil kaznovan in bo zadnjo dirko v Valencii začel z zadnjega startnega mesta.

»Marc je zmagal in dobil, kar je hotel. Odločil je, kdo bo letos prvak. Nisem ga brcnil, to se s helikopterskih posnetkov dobro vidi. Tudi nisem želel, da bi padel, je pa res, da sem se ga dotaknil, hotel sem mu povedati svoje. Na ravninah ni do konca odpiral plina, v ovinkih je bil veliko počasnejši, kot bi lahko bil. Tega pa si nisem mogel privoščiti, saj se borim za naslov prvaka. Upam, da bo Marquez zdaj zadovoljen. Kazen pa se mi zdi veliko prehuda,« je po dirki povedal Valentino Rossi, ki se tudi ni udeležil uradne tiskovne konference.

Marc Marquez je seveda incident videl v drugačni luči. »Na tej dirki se Valentino ni imel pod nadzorom. Ne glede na to, kaj je dosegel in kdo je, je tako obnašanje na stezi nesprejemljivo. Ne more en dirkač celotne steze zahtevati le zase, vsi smo tam zato, da dirkamo. Povsem me je presenetil, ko se je nenadoma znašel poleg mene, stegnil koleno in zadel ob ročko moje sprednje zavore. To je bilo dovolj, da sem padel.« Sicer vodstvo dirke ni moglo povsem jasno določiti, kolikšen delež pri vsem tem dogodku je tudi na Marquezovi strani, a videli so dovolj, da so kaznovali Rossija.

Dani Pedrosa je po dirki povedal: »Nenavadno je, da sva medijem prišla odgovarjat le dva dirkača. Mislim, da bi moral biti Valentino tukaj. Žal mi je za vse to, to ni dobro ne za nas ne za naš šport.« In vse to dogajanje je seveda voda na mlin Jorgeju Lorenzu. Španec namreč zdaj, pred zadnjo dirko sezone, ki bo na sporedu 8. novembra, za Rossijem zaostaja vsega sedem točk. Po dirki se s kaznijo za Rossija ni strinjal: »Mislim, da vodstvo dirke ni ravnalo prav, ker so Valentinu dodelili zadnje startno mesto v Valencii, a je obdržal vse točke s te dirke. Morali bi ga diskvalificirati zaradi obnašanja na dirki. Le zaradi njegovega imena ga niso še bolj kaznovali. Mislim, da bo veliko ljudi zdaj spremenilo mnenje o njem.« In piko na i je dodal še nekdanji svetovni prvak Casey Stoner, ki je v sporočilu napisal: »Če bi to storil kateri koli drugi dirkač, bi takoj dobil črno zastavo in bil diskvalificiran.«