Slovenija je tokrat nastopila v najmočnejši postavi, ki bi ob srečnem spletu okoliščin lahko lovila tudi sanjsko uvrstitev v elitno skupino. Čeprav trije mušketirji Rola, Kavčič in Žemlja trenutno na lestvici ATP niso uvrščeni med elitno stoterico, pa so bili na njej še nedolgo tega. Blaž Rola je bil julija 2014 na 80. mestu, Blaž Kavčič avgusta 2012 na 68. mestu, Grega Žemlja pa julija 2013 celo na 43. mestu. Slovenci so v drugi jakostni skupini od 11 dobili pet dvobojev, pred Kranjem nazadnje februarja 2014. Naslednji tekmec bodo Romuni, s katerimi Slovenci še niso prekrižali loparjev, kot vse kaže, pa bodo na dvoboju gostovali. V primeru uspeha bi julija sledil težko premagljiv tekmec – Španija.

Kapetan reprezentance Blaž Trupej si lahko le želi, da najboljša trojica ne bo več imela zdravstvenih (in drugih) težav, saj na pripravljenost fantov nima večjega vpliva. Brez težav bi verjetno lahko igrali takšen tenis, kot so ga že v preteklosti. S Kavčičem, ki ga je Trupej treniral štiri leta, sta junija letos prekinila sodelovanje. Vrhunski trenerji, ki so hkrati še veliko več, tudi nekakšni psihologi, so tisto, kar Slovenci najbolj pogrešajo.

Toda tak spremljevalec veliko stane. Mogoče bo kdo dejal, da sta Žemlja in Kavčič doslej z zaslužkom vendarle že prebila magično mejo enega milijona ameriških dolarjev, a znesek je seveda bruto. Po letu 2015, ko nihče izmed trojice ni naredil nič odmevnega na turnirjih za grand slam, lahko le upamo, da bo leto 2016 tekmovalno uspešnejše. Samozavest na turnirjih se bo gotovo pokazala tudi v Davisovem pokalu.