Danes ob 13. uri bo v Kranju žrebanje parov za vse tri dni, jutrišnji dvoboji posameznikov se bodo začeli ob 16. uri, sobotnih dvojic in nedeljskih posameznikov pa ob 15. Kapetan Blaž Trupej ima na razpolago Blaža Rolo (125. mesto na lestvici ATP), Blaža Kavčiča (154.), Grega Žemljo (175.) in Toma Kočevarja Dešmana (387.), gostujoči selektor Rimvydas Mugevičius pa Ricardasa Berankisa (75.), Laurynasa Grigelisa (259.), Lukasa Mugevičiusa (627.) in Tadasa Babelisa (1664.).

O tem, da je zmaga proti Litvi nujna za obstanek.

Pravijo, da je v življenju nujno le umreti. A jasno je, da imamo v Kranju samo en cilj – zmago. Dvakrat smo že igrali proti Litvi in dvakrat zmagali, a to je preteklost, kajti vsak dvoboj je zgodba zase. Verjamem v svoje fante. Če bodo dobro igrali, si zaslužijo obstanek, sicer pač ne.

O tem, kdo je favorit.

Glede na uvrstitve na lestvici ATP ne bi nas postavljal v vlogo favorita, saj je treba gledati le tiste, ki bodo igrali. Če primerjamo uvrstitev njihovega prvega igralca Berankisa in naših treh, je Litva v rahli prednosti. Tudi drugi igralec Grigelis je, čeprav je na lestvici za tremi Slovenci, kakovosten igralec.

O tem, da je prvi zvezdnik gostujoči igralec Berankis.

V tej sezoni že ima nekaj skalpov igralcev, ki so na lestvici ATP uvrščeni med 30. in 40. mesto. Je vrhunski igralec, ki bo v prihodnjih letih še napredoval. A uvrstitev ne igra nobene vloge, edino merilo je igrišče. Berankis za nas ni neznanka. Rad igra na malce hitrejših podlagah in trdih igriščih, kakršno bo tudi v Kranju. Tri točke, ki jih potrebujemo za zmago, bomo iskali proti drugemu igralcu Grigelisu. Če pa nam slučajno uspe premagati tudi Berankisa, smo že na konju. Naši fantje so ga že premagovali v Davisovem pokalu in upam, da bodo tudi v Kranju ponovili vajo.

O tem, da ima sladke skrbi zaradi popolne zasedbe, ki pa imajo tudi manjšo lepotno napako.

Letos smo bili tako proti Slovakom kot proti Izraelcem kadrovsko zelo hendikepirani. Rola, Kavčič in Žemlja so prejšnji teden še igrali v Las Vegasu, slaba novica je, da se je Rola vrnil v nedeljo, Kavčič in Žemlja pa sta prišla v Slovenijo šele v torek popoldan. Blaž je imel težave z zamenjavo vozovnic, Grega je v nedeljo še igral. Vsi trije se bodo morali hitro regenerirati, spočiti in privaditi na veliko časovno razliko, drugačno podnebje in okolje... Očitno se za niti en dvoboj Davisovega pokala ne moremo pripravljati v normalnih okoliščinah. No, v zadnjih letih smo dali skozi že marsikaj hujšega.

O tem, kdo bo igral v Kranju.

Če sem iskren, trenutno še niti ne morem niti nočem govoriti o tem. Jasno je le, da so Rola, Kavčič in Žemlja v prednosti pred Kočevar-Dešmanom za petkova dvoboja posameznikov. Glede dvojic imam svojo predstavo, a je za zdaj še ne bom delil z javnostjo. Upam, da bodo tisti, ki ne bodo izbrani za igranje, znali sprejeti mojo odločitev.

O tem, ali sta imperativ zmage in igranje pred domačimi gledalci lahko dodaten pritisk.

Mislim, da ne. To, da igramo doma, je vsaj manjša prednost, kajti lažje je nastopati pred domačim občinstvom in v domačem okolju, v katerem sta Kavčič in Žemlja tudi odraščala. Kranj je srečen kraj za naš tenis: kadar koli smo tam igrali, še nikoli nismo izgubili. Nadejam se, da bo tako tudi proti Litvi.