Pivo iz pivovarne Dr. Orel je prvo slovensko pivo, ki ne vsebuje glutena, razvijali so ga skoraj štiri leta, varijo pa ga v pivovarni Vizir v Črnomlju. »Pivo je odlično za rehidracijo, zatorej tudi ime infuzija, ter raztopina za hitro gašenje žeje in potrebe po tekočinah,« je povedal dr. Orel ob njegovi predstavitvi. Najbolj prepoznavna lastnost piva je bržkone dejstvo, da zaradi ajde, ki je v postopku varjenja zamenjala ječmen, ne vsebuje glutena. Zato je odličen za približno odstotek svetovne populacije, ki ima celiakijo, obstajajo pa tudi druge oblike preobčutljvosti za gluten, razlaga gastroenterolog iz ljubljanske pediatrične klinike.

Velja omeniti, da brezglutenska piva sicer niso novost, je pa velika novost postopek priprave brezglutenskega piva iz ajde, žita, ki ne vsebuje prav veliko sladu. Prav slad pa je eden izmed glavnih igralcev pri varjenju piva. Infuzija je izrazito hmeljen, precej grenek in zato zelo osvežujoč ležak z razmeroma nizkih 4,5 odstotka alkohola, zato ga pogosto zamenjujejo za pale ale. Rehidracijska raztopina za razvajene brbončice. Ajda mu seveda daje značilen vonj in okus.

Pivo: infuzija

Pivovarna: Dr. Orel (vari in stekleniči pivovarna in vinska klet Vizir, Črnomelj)

Vrsta: specialty grain

Vsebnost alkohola: 4,50 %

Količina: 330 ml

Cena: 2,70 €

www.birbox.si