Letos je med tistimi, ki so se ob naslovu prvaka formule 1 Lewisa Hamiltona najbolj kislo držali, tudi Nico Rosberg. Njegov ekipni tovariš je, tako meni večina poznavalcev hitrega cirkusa, že nekaj časa vedno bolj pod vplivom nekakšnega Hamiltonovega kompleksa. Naj naredi kar koli, mu sreča obrne hrbet in se raje nasmehne Hamiltonu. In dokler bo v Mercedesovemu dirkalniku sedel prav Hamilton, ima Rosberg pred seboj veliko oviro.

Začetki Lewisa Hamiltona so bili taki, kot se spodobi vsakemu mlademu dirkaču. Od najrosnejših let je sedel za volanom malega gokarta, ki ga je za božič dobil od očeta, po Veliki Britaniji je križaril z očetovim precej zdelanim avtomobilom, živel je v skromnih razmerah, a je imel neuničljivo voljo in izjemen dirkaški občutek. Občutek, ki ga je nato samo še izpopolnjeval in s pridom uporabljal proti tekmecem.

Ko je bil nekoč kot eden najbolj talentiranih mladih dirkačev predstavljen vodji ekipe McLaren Ronu Dennisu, je nanj naredil največji vtis. Na vprašanje, kaj bi rad dosegel v življenju, je mali Lewis brez obotavljanja rekel: »Postal bom prvak z McLarnom.« Te besede so se Ronu Dennisu dobro vtisnile v spomin – leta 2008 je Hamiltonu to tudi uspelo. Na zadnji dirki in v zadnjem ovinku, a naslov je naslov.

Nase je opozoril tako s hitrostjo kot z videzom, temnopoltih dirkačev formula 1 namreč do takrat ni poznala, zato je bil za Bernieja Ecclestona Hamilton prav poseben blagoslov. Postal je dokaz, da je mogoče uspeti tudi v tako elitni druščini, brez pravega finančnega ozadja, le s trudom in trmo. Ter seveda talentom.

Lagali bi, če bi rekli, da mu je vse uspelo samemu. Njegov oče je bil dolga leta njegov trener, mehanik, menedžer. A skupaj sta prerasla te okvirje in njuna poslovna ločitev je bila le logična posledica tega, da je Lewis zajadral v nove vode. Mama, svetlolasa Angležinja, nikoli ni rada hodila na dirke, le redko se tudi zdaj prikaže v paddocku, bolj pogost gost je Lewisov polbrat, ki kljub svojim telesnim omejitvam deli vso strast do dirkanja družine Hamilton.

Lewis se še danes spominja dni, ki sta jih preživela skupaj z očetom, tudi tega, da mu je oče na stezi kazal, kje naj zavira. »Velikokrat sem bil prepozen in sem tako vedno končal v eni in isti luži v izteku ovinka. A ko sem enkrat dojel, kako moram voziti, je bilo vse preprosto,« se je spominjal. S solzami v očeh se je spominjal, kako je bilo, ko je prvič v karieri postal prvak v Veliki Britaniji. »Z očetom sva se peljala domov in vso pot prepevala pesem We are the champions. Takrat si nisem mislil, da bom v karieri kdaj lahko rekel, da sem trikratni svetovni prvak in da imam več zmag v formuli 1 kot Ayrton Senna. In da me štejejo med najboljše dirkače formule 1 na Otoku. Noro, ne morete si misliti, kakšne misli so se mi podile po glavi, ko sem prevozil ciljno črto na zadnji dirki. Do zadnjega ovinka nisem verjel, da mi lahko uspe,« je povedal Lewis Hamilton.

A naslov in 43 zmag v formuli 1 so tudi nov mejnik v njegovi glavi. »Ayrton Senna je bil moj heroj, oboževal sem ga. Ko so mi pred leti pri McLarnu ponudili, naj peljem njegov dirkalnik, sem mislil, da to sploh ni resnično. Da sem držal isti volan, kot ga je držal on, videl, kar je videl on. In zdaj, ko sem ga prehitel po zmagah, se lahko vprašam, kje bom še našel motivacijo. Minilo bo nekaj časa, da jo najdem, zagotovo jo bom, a v tem trenutku mi je povsem dovolj občutek, da sem dosegel nekaj, kar je dosegel tudi Ayrton,« je še dodal Lewis.

Pomemben del njegove kariere je, kot rečeno, tudi Nico Rosberg. Z Nemcem se poznata od otroštva, skupaj sta dirkala v istem moštvu, se igrala, zabavala in bila istočasno tudi tekmeca. Bolj ko sta se vzpenjala po dirkaški lestvici, večja tekmeca sta postajala. Zdaj pa načenjata živce vodstvu njune ekipe Mercedes. Zlobni jezik so namigovali, da Nico Rosberg, ki prihaja iz premožne družine in elitnega Monaka, plačuje, Lewis Hamilton pa dirka in zmaguje. A roko na srce, Nico Rosberg je zelo dober dirkač, le da je Hamilton za odtenek agresivnejši. Takega ga je naredilo življenje, saj se ni rodil s srebrno žlico v ustih in se je moral tudi zaradi barve kože na poti do uspeha prebiti čez veliko večje ovire. Zanj zagotovo ne bi mogli reči, da je preveč prijazen, da bi bil prvak.

43 zmag, 49 najboljših štartnih mest in trije naslovi svetovnega prvaka. Iz tega so narejene sanje Lewisa Hamiltona. Kdor ga pozna, bo vedel, da 30-letni dirkač, ki posluša rap glasbo in želi biti malce drugačen, predvsem pa ne povprečen, še zdaleč ni rekel zadnje besede.