Bernie Ecclestone, 84-letni milijarder in dolgoletni prvi obraz Formule 1, naj bi se do konca leta poslovil iz lastništva skupine, ki prireja ta največji dirkaški spektakel na svetu. Verjetno pa slovo ne bo dokončno. S ponudbo, ki postavlja vrednost Formule 1 na 8,5 milijarde dolarjev, naj bi prišla tudi želja, da Ecclestone ostane na čelu enega najbolj priljubljenih in donosnih tekmovanj v motošportu.

Prihajajo Američani in Katarci

O prodaji deležev skupine Formula 1 (The Formula One Group), ki jih imata v lasti Ecclestone (5,3 odstotka) in ameriška finančna skupina CVC Capital Partners (35,5 odstotka), se špekulira že dlje časa. Toda vsi poskusi prodaje so doslej padli v vodo. Bo tokrat drugače?

»Veliko zanimanja so doslej pokazali trije vlagatelji. Presenečen bi bil, če posel ne bi bil sklenjen zelo kmalu,« je nedavno dejal Ecclestone, čigar izjav ne gre vedno jemati dobesedno, saj je mojster ovijanja meglic okoli resnic in polresnic. Informacije časnika Financial Times ob tem kažejo, da je prodaja slabih 41 odstotkov delnic Formule 1 bliže kot kadar koli. Najresnejši kandidat naj bi bil ameriško-katarski konzorcij, kar potrjujejo neuradne informacije z obeh strani pogajalske mize.

Kdo je verjetni novi večinski lastnik? Konzorcij vodi družba RSE Ventures Stephena Rossa, 75-letnega nepremičninskega magnata in lastnika franšize ameriškega nogometa Miami Dolphins. V poslu mu bodo v pomoč za zdaj neznani kitajski vlagatelj, nemška medijska skupina Constantin Medien in izredno močan sklad Qatar Sports Investments (QSI). Slednji je večini Evropejcev znan prek svojih predstavnikov v VIP-ložah ob evropskih nogometnih zelenicah, kot je recimo izvršni direktor PSG Nasser Al Khelaifi.

Različni interesi odbijali kupce

QSI je že od leta 2012 lastnik francoskega nogometnega prvaka, v katerega je samo z nakupi igralcev doslej vložil blizu 500 milijonov evrov. Finančnega streliva konzorciju torej ne manjka. Eden njegovih članov je za Financial Times dejal, da so si s prodajalci med pogajanji že »segli v roke«. Posel bi lahko sklenili v 30 dneh, če le ne bo kakšnih presenečenj med skrbnim pregledom poslovanja.

V preteklosti je potencialne kupce bolj kot poslovanje Formule 1 odbijala njena zapletena lastniška struktura. Lastništvo in prihodki komercialnih pravic so namreč enakomerno razporejeni med moštva Formule 1 in skupino Formula One Group, v kateri imata lastniške deleže Ecclestone in CVC. To pomeni obilico različnih, pogosto nasprotujočih si interesov, kar hromi proces sprejemanja pomembnih odločitev o poslovanju in prihodnjih strateških usmeritvah.

Manjša moštva so denimo bruseljski komisarki za konkurenco ravno te dni poslala pritožbo zavoljo nepravične strukture delitve dobičkov. V preteklosti so različni interesi preprečili vstop Formule 1 na borzo, nazadnje spomladi, ko je bila vrednost skupine ocenjena še na 12 milijard dolarjev.

CVC-jev posel stoletja

Podatki o poslovanju Formule 1 posledično niso javno dostopni. Kljub temu je novinarju ameriške revije Forbes Christianu Syltu uspelo pridobiti dovolj informacij, da je opravil analizo, ki dokazuje, da je tekmovanje Formula 1 donosnejše kot svetovno nogometno prvenstvo. Fifa je od leta 1999 do konca 2014 ustvarila 14,5 milijarde dolarjev prihodkov, medtem ko je Formula 1 pod Ecclestonovim vodstvom ustvarila 16,2 milijarde dolarjev prihodkov.

Rezultati so izredni, zlasti ob upoštevanju priljubljenosti obeh športov med svetovnim občinstvom. Medtem ko priljubljenost nogometa raste – samo finale lanskega svetovnega prvenstva v nogometu si je v živo ogledala več kot milijarda gledalcev – priljubljenost formule 1 pada. V letu 2014 si je prenose ogledalo »le« še 425 milijonov ljudi po svetu, kar je 5,6 odstotka manj kot leta 2013.

Stari maček Ecclestone in CVC morda vesta še kaj, zaradi česar se želita umakniti iz lastništva. Ali pa menita, da sta zaslužila dovolj. CVC, ki se je pred časom zanimal za nakup Pivovarne Laško, je s svojim vstopom v Formulo 1 leta 2006 naredil izreden posel, saj je zaslužil več kot vsak dosedanji lastnik v 65-letni zgodovini skupine. Za nakup takrat 70-odstotnega deleža je odrinil dve milijardi dolarjev. V devetih letih je z odprodajo polovice svojega deleža in z dividendami požel 4,4 milijarde dolarjev, kar pomeni 352-odstotni donos na investicijo (ROI). Če bo s prodajo preostalega deleža iztržil še približno osem milijard dolarjev, bo ROI krepko presegel 1000 odstotkov, s čimer bi postala naložba v Formulo 1 najdonosnejši posel v 34-letni zgodovini CVC.