Na včerajšnji redni sedmi seji zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Smučarske zveze Slovenije (SZS) je bilo največ razpravljanja o pomanjkanju denarja. Čeprav so za deset odstotkov znižali programe, še vedno manjka 100.000 evrov za sezono 2015/16. Predsednik zbora Ljubo Jasnič je zatrdil, da potekajo pogovori za 200.000 evrov dodatnih prilivov, a pogodbe še niso podpisane. Prihodki bodo odvisni tudi od uspešnosti izvedbe finala svetovnega pokala marca prihodnje leto na letalnici v Planici, dobiček pa bo namenjen izključno panogi. Če novih prihodkov ne bo, bo prihodnji mesec potreben nov rebalans proračuna s krčenjem programov. Že doslej so stroške znižali tako, da bodo varčevali pri letalskih vozovnicah, bonusih za trenerje, poslovanju pisarne, trenerji pa so pri programih reprezentanc privarčevali 40.000 evrov,

»Trenutno smo nelikvidni, ustavljena so vsa izplačila, a naj bi se stvari uredile v prihodnjih 14 dneh, saj smo imeli dovolj sponzorskih prilivov,« je pojasnil vodja panoge za skoke in nordijsko kombinacijo Tomaž Verdnik. Vodilni možje nordijske družine so prepričani, da so bili letos prilivi na račun SZS v Podutiku za skoke več kot pol milijona evrov. To je vsota, s katero bi lahko pokrili vse zaostale obveznosti in izplačali skakalcem še zadnji del nagrad za minulo sezono.

Sklenili so, da v letošnji sezoni ne bodo odvajali solidarnostnih sredstev deficitarnim panogam deskanju na snegu, prostemu slogu in telemarku ter vodstvu SZS. »Mi imamo dve disciplini, ki sta deficitarni, ženske smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, katerih programe v celoti pokrivamo sami. Nordijski kombinatorci bodo letos od ministrstva za šport in fundacije za šport prejeli 43.000 evrov, za solidarnost pa bi morali plačati 33.000 evrov, medtem ko so prihodki deskarjev iz državne blagajne kar šestkrat večji – 255.000 evrov. Financiranje vodstva SZS mora temeljiti na dividendah športne loterije, članarini modre kartice, prispevkih in dotacijah FIS,« je bil odločen predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič.

Zbor je sprejel nekatere sklepe, s katerim se bo disciplina še bolj osamosvojila. Prva poteza je selitev iz smučarske palače v Ljubljani v državni panožni nacionalni center v Kranju, saj bi s tem znižali stroške poslovanja. Preverili bodo tudi poslovanje skupnih služb SZS za leti 2013 in 2014 ter prvih devet mesecev letos, saj so iz razpoložljivih podatkov ugotovili, da so bili krediti, ki jih morajo zdaj solidarno odplačevati, najeti za gradnjo biatlonskega športnega centra Pokljuka in odkup deleža Športne loterije Slovenije, ki je bil v prejšnjih letih prodan.

Slovenska reprezentanca za uvodne tekme svetovnega pokala, ki se bo začel 20. novembra v Klingenthalu, bo določena prihodnji teden po treningu v Oberstdorfu. V Planici bodo skoki na plastiki možni do 1. novembra, nato bodo skakalnice pripravili za sneg, ki ga bodo začeli izdelovati s petimi topovi, takoj ko bo dovolj mrzlo.