Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih začenja sklepne priprave na novo sezono svetovnega pokala, ki se bo začela čez mesec dni v Klingenthalu v Nemčiji, zelo pestro pa je tudi dogajanje v pisarnah Smučarske zveze Slovenije (SZS). Danes bo v Ljubljani seja zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ki je pravzaprav skupščina smučarskih klubov. Le-ti si želijo takšno denarno pomoč SZS, kot je bila v preteklosti, ko je bil direktor Primož Ulaga, a napovedi, da bodo klubi zahtevali sklic izredne seje zbora, ker so nezadovoljni z delom organov panoge in njenim predsednikom Ljubom Jasničem, do včeraj niso uresničili. »Na SZS nismo prejeli nobenega uradnega zahtevka za sklic izredne seje. Le-ta se skliče, če to zahteva tretjina klubov. Zahtevek je veljaven, ko je pod njim podpis predstavnika kluba in štampiljka,« je povedal tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc.

Opozicija je izgubila nekaj argumentov s tem, ko je bil dokončno sklenjen dogovor o ureditvi lastniških razmerij v Državnem panožnem nacionalnem centru (DNPC) Kranj. V zemljiško knjigo bodo vpisali, da je delež občine Kranj 36,2 odstotka (vložek 2,1 milijona evrov), Smučarskega kluba Triglav Kranj 32,95 odstotka (1,9 milijona evrov) in Smučarske zveze Slovenije 30,85 odstotka (1,8 milijona evrov). Zelo pomembno vlogo pri reševanju tega problema je odigral Dare Prevc, oče kar treh slovenskih reprezentantov Petra, Ceneta in Domna.

Na današnji redni sedmi seji zbora bo osrednja točka sprejem finančnega načrta za sezono 2015/16, obravnavali bodo tudi nekaj predlogov, ki bi lahko imeli posledice za celotno SZS. »Disciplini smučarski skoki in nordijska kombinacija nikoli nista najemali kreditov. Celo več. Presežek pol milijona evrov, ki ga je ustvarila Planica z organizacijo svetovnega prvenstva v poletih leta 2010, je šel v celoti za pokrivanje izgub ostalih disciplin,« meni predsednik zbora Ljubo Jasnič. Prepričan je, da zdaj solidarnostno plačujejo kredite, ki so bili najeti za gradnjo športnega centra Pokljuka in odkup deleža Športne loterije Slovenije, ki je bil v prejšnjih letih prodan.

Na današnji seji bodo razpravljali o predlogu, da se disciplina iz prostorov v Podutiku preseli v DPNC v Kranju, kjer je vsa ustrezna infrastruktura s skakalnico za treninge, srednjo šolo, prostori za pisarne in skladišče ter parkirišči za nemoteno delovanje panoge. Velika novost se obeta s predlogom za ponovno ustanovitev planiških skakalnih šol, katerim bi letno namenili 100.000 evrov. Denar bi zagotovili z izvedbami tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih.