Kratka prestavitev zlate gazele 2015

RLS, podjetje s sedežem v Komendi, je specializirano za razvoj in izdelavo rotacijskih in linearnih senzorjev pomika in zasuka. Podjetje ima zadnja tri leta sedež v Komendi, kamor se je preselilo iz Ljubljane, zaradi prostorske stiske pa je del prostorov vnovič oživilo v prestolnici. Podjetje, ki je v polovični lasti ustanovitelja in direktorja Janeza Novaka ter podjetja Renishaw international, danes zaposluje sto ljudi. Lani je ustvarilo za slabih 10,5 milijona evrov celotnih prihodkov, kar je v primerjavi z letom 2013 20-odstotna rast, prav tolikšno rast pa je doseglo tudi v letu 2013. Izvozi 96 odstotkov proizvodnje. Podjetje ima med 88 subjekti v dejavnosti odlično tržno pozicijo, saj je drugo po dobičku in tretje po sredstvih in celotnih prihodkih, četrto po kapitalu ter osmo po dodani vrednosti na zaposlenega, ki dosega 65.447 evrov (več o podjetju).

Utemeljitev podelitve priznanja zlata gazela 2015 (Svet Gazela)

»RLS, izrazito razvojno orientirano podjetje, je zgled, kako zaslužiti in rasti z znanjem, raziskavami in razvojem. Njihov domet ni razmišljanje, da moramo vse narediti sami in doma, temveč nasprotno: da s sodelovanjem na svetovnem trgu pridobijo vsi.

Skupaj z globalnim podjetjem Renishaw, ki je v lastništvo vstopilo leta 2000, uspešno obvladujejo vse funkcije proizvodnega podjetja, od ideje, razvoja in proizvodnje do svetovne komercializacije izdelka. RLS, ki posluje z odlično A1++ boniteto, je v petih letih več kot potrojil celotne prihodke. Ti danes presegajo 10 milijonov evrov, od tega jih je preko 95 % ustvarjenih na mednarodnih trgih. V istem obdobju je podjetje zaposlilo preko 40 novih sodelavcev in 83-članski kolektiv je v letu 2014 ustvaril visoko dodano vrednost: 65.447 evrov na zaposlenega. Ob tem jim s sonaravnim upravljanjem podjetja in vključujočega vodenja kljub gazelji rasti uspeva zagotavljati uravnoteženost življenja v odnosu do narave in družbe.

Podjetje razume upravljanje intelektualne lastnine: v svetovno bazo patentov Espacenet je RLS samostojno ali s partnerjem Renishaw vpisal in v njej vzdržuje 12 patentov. Pri razvoju sodelujejo s fakulteto za elektrotehniko – letos so skupaj vzpostavili Razvojni center za razvoj novih čipov – in s strojno fakulteto, vključujejo pa se tudi v študentske, znanstvene in raziskovalne mednarodne izmenjave.

Podjetje RLS, d. o. o., ki je zgled družbe za slovenski gospodarski razvoj v smeri bogate in stabilne prihodnosti države, temelječe na znanju, inovacijah in povezovanju v svetovne tokove, je Svet Gazela izbral za zlato gazelo Slovenije 2015.«

Srebrna gazela 2015: NiceLabel - Euro Plus, d. o. o

NiceLabel - Euro Plus, d. o. o. Povratnik med najboljše v izboru Gazela, je tudi šenčurski NiceLabel Euro Plus, krovno podjetje mednarodne skupine NiceLabel s podružnicami v Nemčiji, Ameriki in na Kitajskem. Podjetje je leta 2005 prejelo srebrno gazelo. Multinacionalka, katere izvršni direktor je Matej Košmrlj, je specializirana za programske rešitve za oblikovanje in tiskanje etiket s črtno kodo in RFID, ki jih zagotavlja več kot milijon uporabnikom iz več kot stotih držav. Slovensko podjetje je lani ustvarilo 5,6 milijona skupnih prihodkov in zaposlovalo 43 ljudi, letošnje leto pa bo sklenilo s 7,5 milijona evrov prometa in ekipo 56 zaposlenih. Podjetje ima po svetu še štirideset zaposlenih, prihodki skupine pa so še znatno višji (več o podjetju).

Bronasta gazela 2015: Oro met, d. o. o.

Podjetje Oro met, ustanovljeno leta 2005, vodi Jernej Pavlin in je specializirano za proizvodnjo standardnih in nestandardnih orodnih plošč. Izdeluje plošče za orodja orodjarjev in CNC-obdelave ohišja bodočih orodij po specifikaciji orodjarskih naročnikov. Podjetje je bilo za primorsko-notranjsko gazelo nominirano že lani in v letu 2013. Lansko leto končalo s kar 8,7 milijona evrov skupnih prihodkov, kar je več kot 30-odstotna rast. Število zaposlenih je v primerjavi z letom 2013 povečalo za petino. Na seznamu stotih najhitreje rastočih podjetij primorsko-notranjske regije ga najdemo na visokem sedmem mestu (več o podjetju).

Finalisti izbora 2015

Gazela dolenjsko-posavske regije: Infotehna Skupina, d. o. o.

Infotehna Skupina, ki se ukvarja z razvojem informacijskih tehnologij s poudarkom na farmacevtskih podjetjih, je po lanski spomladi stopila v novo razvojno obdobje. Maja lani je namreč s prodajo 75-odstotnega lastniškega deleža postala del mednarodne skupine Euroscript International, ki zaposluje 1500 strokovnjakov po vsem svetu. Infotehno, ki je nastala že leta 1988, vodi Elvis Paćelat, podjetje pa je preteklo leto končalo s 5,67 milijona evrov prihodkov in imelo 56 zaposlenih (več o podjetju).

Savinjsko-zasavska gazela 2015: Plastika Skaza, d. o. o.

Plastika Skaza je hitro rastoče slovensko podjetje, usmerjeno v razvoj novih plastičnih izdelkov iz recikliranih ter do okolja in zdravja prijaznih materialov. Odlikuje ga dolgoletno partnerstvo z velikimi tujimi podjetji, ki poslujejo v več državah, na področju izdelovanja bele tehnike ter avtomobilske in elektroindustrije. Podjetje je v letu 2011 razvilo svoji blagovni znamki Cuisine in Organko, ki sta bili na trgu zelo dobro sprejeti. Je eno najhitrejše rastočih podjetij v Sloveniji. V letu 2014 je s 166 zaposlenimi ustvarilo 29,4 milijona evrov skupnih prihodkov, v letu 2015 pa pričakuje, da bo s 190 zaposlenimi ustvarilo približno 32 milijonov evrov prihodkov. Plastika Skaza vidi prihodnost v nadaljevanju razvoja izdelkov iz recikliranih in do okolja prijaznih materialov pod lastnimi blagovnimi znamkami. Velik pomen bo še naprej dajalo tudi razvoju zaposlenih v podjetju in sodelovanju z lokalno skupnostjo (več o podjetju).

Dravsko-pomurska gazela 2015: Florjančič tisk, d. o. o.

Florjančič tisk iz Miklavža na Dravskem polju je tako strojno kot kadrovsko opremljeno za vse vrste del v tiskarski branži − od priprave tiska do tiska, izdelave knjige, časopisov, letakov in zgibank pa do proizvodnje izdelkov iz papirja in kartona. Florjančič tisk je družinsko podjetje, katerega upravljanje zadnja leta prevzema druga generacija. Podjetje je Ivan Florjančič ustanovil leta 1992, dotlej pa so imeli pri Florjančičih iz Miklavža na Dravskem polju priznano kmetijo. Minulo leto je podjetje, v katerem ključne naloge že prevzemata sinova Nac in Rok, ustvarilo kar 8,3 milijona evrov prihodkov in zaposlovalo 41 ljudi. Več kot 80 odstotkov tiskarskih storitev podjetje, ki je bilo za dravsko-pomursko gazelo nominirano že v letu 2013, opravi za tuje kupce (več o podjetju).

V spremljevalnem programu sklepne prireditve Slovenska gazela 2015 v Cankarjevem domu v Ljubljani je klasična glasba prepletala z zabavno, zabavna pa s sodobnimi ritmi beatboxa, jazz baleta in stepa. Nastopili so plesalke plesnega kluba Forma, skupina Marko Hatlak&FUNtango, s katero je nastopil tudi Jošt Lampret, eden od prepoznanih mladih upov Zavarovalnice Triglav, pa Miha Debevec z diatonično harmoniko in Tomaž Rožanec s klasično harmoniko. Zanimivo doživetje so pričarali beatboxerja Ervin Oppitz - 100-TKA in Urban Civer - Airbag ter stepar Amadej Jankovič, za vrhunec po razglasitvi zlate gazele 2015 pa je poskrbel več kot tridesetčlanski harmonikarski orkester Pustotnik, ki je prireditev zaokrožil s skupno točko s plesalci in beatboxerjema.