V Kranju bodo danes izbrali šesto, zadnjo regijsko gazelo v izboru Gazela 2015. Gazela Gorenjske se bo torej pridružila že izbranim petim regijskim gazelam. Na odru Prešernovega gledališča se bodo za naziv gazela Gorenjske potegovala podjetja Iskra Impuls, ki je bilo med nominiranci leta 2013, NiceLabel Euro Plus, ki je bil pred desetimi leti že srebrna gazela, in LKPF.

Še pred izborom torej zadnje regijske gazele bo nominirana podjetja sprejel kranjski župan Boštjan Trilar. Na pogovoru, pri katerem bo osrednje vprašanje, na kakšen način podjetja rešujejo izzive na domačih tleh in globalno, kjer večinoma poslujejo, se bodo pridružile gazele preteklih let, pa tudi predstavniki podjetniškega podpornega okolja, agencije Spirit, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter gospodarske diplomacije, ki deluje v okviru ministrstva za zunanje zadeve. Družba Bisnode bo nominiranim podjetjem predala bonitetna poročila, prav tako županu mestne občine Kranj, ki bo tako dobil dodaten podroben vpogled v kondicijo občine, časopisna hiša Dnevnik pa bo podjetjem iz regije, ki so zadnja leta najbolj pripomogla k razvoju projekta Gazela, podelila posebna priznanja.

Zmerna, a zanesljiva rast

Trilar bo lahko pojasnil tudi, na kakšen način si občina prizadeva podpreti rast zdravih podjetij. Na seznamu 100 najhitreje rastočih podjetij regije po indeksu rasti med letoma 2009 in 2014 jih je četrtina iz Kranja, kar 19 pa iz Škofje Loke, od koder prihaja tudi zlata gazela 2013.

Sicer pa so najhitreje rastoča podjetja regije med letoma 2009 in 2014 ustvarila 1871 novih delovnih mest, medtem ko je regijsko gospodarstvo v tem času izgubilo 1222 delovnih mest. Zelo spodbudna je tudi slika regijskega gospodarstva, saj je prodajo dvignilo za 16 odstotkov, dodano vrednost pa za 17 odstotkov.

Gorenjska stoterica najhitrejših se ponaša z izredno visokim kazalnikom verjetnosti preživetja, ki znaša največ od vseh šestih regij, in sicer 85 (največ je 100), najvišji kazalnik med vsemi šestimi regijami pa ima tudi regijsko gospodarstvo, in sicer 54. To torej pomeni, da so gorenjske gazele ob sicer zmerni rasti števila zaposlenih, prodaje in dodane vrednosti zdrave in usmerjene v trajnostno rast.

V ritmu Avsenikove Golice

Izbor regijske gazele bosta na odru vnovič pospremila ples in glasba. Za plesne ritme bodo poskrbele plesalke Plesnega kluba Forma, večkratne državne prvakinje, in plesalec stepa Amadej Jankovič, državni prvak in evropski podprvak, prav tako iz Plesnega kluba Forma.

Roke in srca pa bodo obiskovalcem ogreli harmonikarji Tria Utrip, ki bodo zaigrali Avsenikovo Golico. Pri tem pa ne bodo sami, saj se bosta harmonikarskemu triu pridružila beatboxerja Ervin Oppitz - 100TKA in Urban Ciber - Airbag, sicer aktualni državni prvak, ki je zastopal Slovenijo na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Danes izbrana gazela se bo 21. oktobra na Slovenski gazeli 2015 potegovala za zlato, srebrno ali bronasto gazelo skupaj z RLS Merilno tehniko, gazelo osrednje Slovenije, Infotehno, gazelo dolenjsko-posavske regije, Plastiko Skaza, gazelo savinjsko-zasavske regije, podjetjem ORO MET, ki je bilo prepoznano za gazelo primorsko-notranjske regije, in Florjančič tiskom, ki bo na odru Cankarjevega doma zastopal gazele dravsko-pomurske regije.