V Sloveniji imamo z oljkami zasajenih skoraj 2000 hektarjev površin. V slovenski Istri raste več kot 330.000 dreves, v Vipavski dolini blizu 50.000, v Goriških brdih pa 30.000. V 30 letih se je število oljčnih dreves pri nas povečalo za štirikrat, poraba oljčnega olja na prebivalca pa se je v petnajstih letih iz treh decilitrov dvignila na liter.

Sok oljke ne stiskajo iz semena

Največ oljčnega olja stisnejo na obalnem območju. Na severnem Primorskem naj bi letos v oljarni v vinski kleti Goriška brda na Dobrovem in v manjši na biotehnični šoli v Šempetru pri Gorici predelali okoli 200 ton oljk. »Oljarna v Brdih je pripravljena in takoj lahko začnemo stiskati oljke. Sok oljke je edino olje, ki ga ne stisnemo iz semena. Stopnjo zrelosti in oljevitost stalno spremljajo na novogoriškem kmetijsko-gozdarskem zavodu, podatke pa takoj sporočamo pridelovalcem,« je povedal direktor vinske kleti Goriška brda Silvan Peršolja. V briški oljarni po tradiciji pričakujejo pridelovalce oljk tako iz Brd kot Vipavske doline in sosednje Italije. Lani so v briški oljarni od 150 ton oljk stisnili polovico italijanskih.

V največjem oljčniku v Brdih 400 dreves

Briško društvo šteje več kot 200 članov. Med njimi je tudi Jadran Jakončič, ki je s 400 drevesi največji pridelovalec oljčnega olja v Brdih. »Polnih petnajst let se ukvarjam z oljkarstvom. Vsako leto sem obnovil nekaj hektarjev površin, zdaj pa mi je zmanjkalo zemlje,« je povedal Jakončič, ki je za svoja olja doslej dobil vrsto slovenskih in mednarodnih priznanj. »Povpraševanje po našem olju je še vedno večje od proizvodnje. Vsega prodamo doma.«

Tako v Vipavski dolini kot Brdih v oljčnikih tačas še prevladuje sorta belica, ki ima najbolj konstantno rodnost in visoko oljevitost. »Brici smo ponosni predvsem na svoji avtohtoni sorti drobnico in črnico. Dajeta bolj mehko in aromatično olje. Črnica velja za bolj nežno, brez pretirane grenkobe in pikantnosti, ki je značilna za belico, medtem ko je drobnica izrazito sadna,« dodaja Elizej Prinčič, eden tistih, ki so skupaj z Brunom Podveršičem orali ledino ponovnega razcveta briškega oljkarstva. Obenem pa je lastnik nasada z 250 oljčnimi drevesi.