PGD Babiči je mlado društvo, ustanovljeno je bilo maja 1976. Krajevna skupnost Marezige je na pobudo medobčinske gasilske zveze in štaba za civilno zaščito ustanovila svoje društvo v sosednjih Babičih, kjer se je že pred uradno ustanovitvijo začela oblikovati gasilska enota. Zagnano so začeli z gradnjo društvenih prostorov in izobraževanjem in že pred ustanovitvijo društva je izpit opravilo 31 gasilcev. Istega leta so se že lahko pohvalili tudi z žensko desetino, šestnajstimi pionirji ter prvo pridobitvijo za vozni park, rabljenim kombiniranim vozilom TAM 4500. Poleg prvih intervencij v domačem okolju so že prvo leto obstoja odšli na pomoč v Posočje, ki ga je tistega leta prizadel potres, in v vasi Podbela pomagali sanirati posledice tresenja tal. Ker prvi društveni prostori društva niso bili nič drugega kot garaža za kombinirano vozilo, so se kmalu lotili širitve. Do novembra 1978 so končali gradnjo dodatnih prostorov in si končno ustvarili svoj gasilski dom in s tem možnosti za nadaljnji razvoj.

Občutna posodobitev opreme

Operativne zmogljivosti gasilskega društva Babiči so se močno povečale po letu 2000, ko je začelo intenzivno posodabljati opremo in pridobivati nova gasilska znanja. Leta 2001 je pridobilo večje številko delovnih oblek in vozilo Mitsubishi L200 z vso potrebno opremo za gašenje gozdnih požarov. Pridobitve so dale društvu dodaten zagon in v naslednjih letih je še več članov in članic opravilo tečaj za izprašanega gasilca. Do danes so se člani operativne enote specializirali za številne naloge: uporabo dihalnih aparatov, tehnično reševanje, reševanje iz vode in potapljanje, delo z nevarnimi snovmi in še mnoge druge.

S finančno pomočjo partnerjev in sponzorjev ter Mestne občine Koper so v zadnjih letih napolnili svoje omare in garažo, tako da se lahko danes suvereno spopadajo z različnimi tipi intervencij. Da bi bili v prihodnje lažje kos požarom v naravnem okolju, že v bližnji prihodnosti načrtujejo tudi posodobitev voznega parka z novim vozilom za gašenje gozdnih požarov (GVGP-2) z večjo posadko in večjo količino vode, v načrtu pa imajo tudi obnovo gasilskega doma in širitev društvenih prostorov ter garaž.

Pogosti požari v naravnem okolju

Požari v naravi so v Istri ob poletni suši pogosti, neredko pa gašenje ovira težko dostopen teren. Prek leta v povprečju društvo naniza trideset intervencij, v njegovem okolju pa je število posredovanj najbolj odvisno od vremenskih razmer. Tako kot druga društva po Sloveniji tudi v PGD Babiči opažajo porast tehničnih intervencij ob ekstremnih vremenskih razmerah, kot so poplave in vetrolom. Leta 2012 je bilo v njihovi zgodovini najbolj delovno, saj so posredovali kar sedemdesetkrat.

Gasilci gasilskega društva Babiči se odzovejo na vsak klic na pomoč in pri večjih požarih pomagajo kolegom v širši okolici. Na Krasu so leta 2003 gasili katastrofalni požar v občini Komen, pomagali so tudi v okolici Rakitovca, Abitantov, Pomjana in še kje. Eno večjih posredovanj je bilo tudi ob požaru tovarne Tomos leta 2003 in na ladji Atlantic Star, ki je v izolski ladjedelnici leta 2001 gorela več dni.

Razdrobljenost zanje ni ovira

Kljub temu da je Istra eno izmed požarno najbolj ogroženih delov naše države, pa gasilska tradicija na tem območju ni tako razvita kot v drugih predelih. V PGD Babiči pravijo, da največ časa namenjajo operativni dejavnosti in stalni pripravljenosti. Razdrobljenost njihovega območja in velik požarni okoliš jim ne povzročata prevelikih težav pri hitrem posredovanju, saj svojo okolico poznajo do potankosti. Kot pri mnogih prostovoljnih društvih pa se tudi pri njih občasno pojavi problem intervencij v dopoldanskem času. »Biti prostovoljni gasilec pomeni žrtvovati svoj prosti čas za pomoč in varnost sosedov in vseh državljanov. Neurejen status operativnega gasilca pa gasilcem onemogoča, da bi se klicu na pomoč odzvali tudi v službenem času,« so povedali.

Odlična vključenost mladih

Poleg operativnih opravil pa v društvu najdejo čas tudi za bolj sproščene dejavnosti. Velik poudarek namreč namenjajo preventivi in delu z mladimi. Mladinska komisija v delovanje društva vključuje mlajše generacije, saj v njih vidi tako prihodnost društva kot prihodnost požarne varnosti v kraju. Mladi gasilci tako spoznavajo opremo, orodja in delo prostovoljnih gasilcev, ne pozabijo pa niti na preventivo in skrb za naravo. Udeležujejo se gasilskih tekmovanj po vsej Sloveniji in hodijo na gasilske ekskurzije, najbolj pa se sprostijo na večerih s predstavami v kinu, letovanjih ali ko odidejo na kopanje v morju. (jb)