Izbor Gazela 2011 je med finaliste postavil podjetja, ki tudi štiri leta po izboru rastejo zelo dinamično. Zlata gazela je postalo podjetje KLS, s čimer se je začelo izkazovati, da savinjsko-zasavska regija med vsemi šestimi regijami prevladuje po najbolj žlahtnih kipcih gazela. V do tedaj enajstih izborih je regija namreč odnesla štiri zlate gazele, tri srebrne in eno bronasto.

KLS, ki ga vodi Bogomir Strašek, naj bi letos že presegel 40 milijonov evrov prodaje, v povečanje zmogljivosti in razvoj novih proizvodov pa so samo letos vložili skoraj 14 milijonov evrov, število zaposlenih pa dvignili na skoraj 240. Strašek odločno opozarja na odločitve vlade, ki niso v korist podjetjem, in na njeno neodgovorno trošenje proračunskega denarja. »Država porabe ne zna prilagoditi dejanskim možnostim, v sistemu delovanja njenih organov pa je vgrajenih veliko zavor, ki preprečujejo napredek. Tisti, ki so na oblasti, ne znajo narediti nujnih sprememb.«

Srebrna gazela je tega leta postalo ljubljansko podjetje Xlab, ki je sredi septembra letos sklenilo partnerstvo s češkim podjetjem AVG Technologies, enim vodilnih ponudnikov računalniških protivirusnih rešitev z 200 milijoni uporabnikov po svetu. Od partnerstva si v Xlabu obetajo povečanje števila uporabnikov, dvig prepoznavnosti na globalni ravni in še večjo verodostojnost izdelkov ISL Online, kar bi lahko odprlo nove poslovne priložnosti, predvsem v ZDA in Kanadi. Konec lanskega leta so razvili sistem za nadzor nad plovili, ki so ga hkrati osamosvojili v samostojno zagonsko podjetje Sentinel. Letos nameravajo zaposliti najmanj 30 ljudi. Med drugim naj bi zaposlili tudi deset doktorjev znanosti, deset vodij projektov in deset programerjev ter tako število zaposlenih približali stotim.

Murskosoboško družinsko podjetje GMT, ki je bilo leta 2011 bronasta gazela, je neke vrste posebnost dravsko-pomurske regije, saj je bilo prepoznano za gazelo regije štirikrat, leta 2012 pa je bilo celo srebrna gazela. V naboru priznanj jim torej manjka samo še zlata gazela. V letu 2014 so kupili podjetje Adel, zadnji dve leti pa prihodke ohranjajo na ravni 46 milijonov evrov.

Druge regijske gazele leta 2011 so bile še Kolektor Koling v primorsko-notranjski regji, Mikrografija v dolenjsko-posavski regiji in Lotrič na Gorenjskem. jpš