Četrti regijski izbor v okviru izbora Gazela 2015 se bo odvil v četrtek, 24. septembra, v Lipici, kjer bodo razglasili gazelo primorsko-notranjske regije. Nominirana podjetja so Dynacast Lož, ORO MET, ki bo na odru že tretjič, in SMT, ki je bil lani regijska gazela in pozneje prepoznan za srebrno gazelo. Stoterica najhitreje rastočih podjetij primorsko-notranjske regije, ki jih vidite na seznamu desno, je v petletnem obdobju med letoma 2009 in 2014 ustvarila 1070 novih delovnih mest, kar predstavlja 32-odstotno rast, kar je sicer med vsemi šestimi regijami najbolj skromna rast.

Vendar pa ne gre pozabiti, da je regijsko gospodarstvo v tem času izgubilo kar 4264 delovnih mest in regijo postavlja na sam vrh po odpuščanju v Sloveniji, več delovnih mest je izgubila le osrednja Slovenija. So pa toliko bolj razveseljivi podatki o rasti prodaje in rasti dodane vrednosti.

Najhitrejša stoterica, v kateri prevladujejo mikro in male enote, ki jih je 94, le tri podjetja pa so srednje velika, prav toliko pa je velikih podjetij, so namreč v petih letih ustvarila za 891,7 milijona evrov prodaje, kar pomeni 150-odstotno rast, medtem ko jo je regijsko gospodarstvo dvignilo za 14 odstotkov. Najhitrejša podjetja so v tem času dodano vrednost dvignila za 97 odstotkov, regijsko gospodarstvo pa za osem odstotkov.

Delež kapitala v financiranju je pri sto najhitrejših podjetjih regije zelo majhen, saj znaša 31,59 odstotka, medtem ko je v povprečnem podjetju v regiji ta delež 44-odstoten, Kljub temu je kazalnik verjetnosti preživetja, ki ga po svoji metodologiji izračunava Bisnode, pri najhitrejši stoterici dokaj visok in znaša 83 (največ 100, višji je, manj je možnosti, da bo podjetje v naslednjih 12 mesecih zašlo v težave), za regijsko gospodarstvo pa je kazalnik 50.

Dynacast Lož je bil leta 1992 ustanovljen kot prvo joint venture podjetje v samostojni Sloveniji v 70-odstotni lasti Dynacasta in 30-odstotni lasti Kovinoplastike Lož. Podjetje se ukvarja z vlivanjem in obdelavo ulitkov iz cinkovih zlitin ter tlačnim litjem iz cinkove zlitine za izdelavo majhnih komponent po načrtih kupca. Podjetje, ki ga vodi Mihael Brenčič, je minulo leto ustvarilo za 4,7 milijona evrov skupnih prihodkov, zaposlovalo pa 23 ljudi. Najbolj so prisotni v avtomobilski industriji pa tudi na področju elektronike, medicinske in športne opreme ter gospodinjskih aparatov.

Podjetje ORO MET, ki je bilo ustanovljeno leta 2005, je specializirano za proizvodnjo standardnih in nestandardnih orodnih plošč. Podjetje, ki ga vodi Jernej Pavlin, je bilo za primorsko-notranjsko gazelo nominirano že lani in leta 2013, izdeluje plošče za orodja orodjarjev in CNC-obdelave ohišja bodočih orodij po specifikaciji orodjarskih naročnikov. Podjetje je lansko leto zaključilo s kar 8,7 milijona evrov skupnih prihodkov, kar je skoraj 30-odstotna rast. Število zaposlenih so v primerjavi z letom 2013 dvignili za petino. Na seznamu 100 najhitreje rastočih podjetij primorsko-notranjske regije ga najdemo na visokem sedmem mestu.

SMT je del skupine Pick & Place, katere začetki segajo že v leto 1979. SMT, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo elektronskih naprav, so ustanovili pred 12 leti, od letošnje pomladi pa ga vodi lastnik in soustanovitelj Peter Polič.

Podjetje je preteklo leto zaključilo z 8,1 milijona evrov skupnih prihodkov, po temeljiti reorganizaciji podjetja letošnjo pomlad pa Polič konec letošnjega leta pričakuje visoko rast, ki bo prihodnje leto dobila še dodaten zagon, saj so zgradili nove prostore v neposredni bližini sedanjega poslopja SMT v industrijski coni v Luciji. V njih bodo najprej uredili skladišče, pozneje pa tja preselili še razvoj in del proizvodnje. jpš