Napovedi so skromne, toda telesna govorica slovenskih odbojkarjev razkriva njihovo samozavest. Na treningih se spodbujajo, tleskajo z rokami in odločno udarjajo žogo. Glavni med njimi je selektor Andrea Giani, ki jih vodi s karizmo in avtoriteto, a tudi s spoštovanjem, zato izpolnijo vsako težko nalogo brez ugovarjanja. Evropsko prvenstvo bo zanj rutinska izkušnja, saj je kot igralec na tem tekmovanju osvojil štiri zlate in po eno srebrno in bronasto kolajno.

Odlika slovenske reprezentance je, da so nosilci igre v najboljših letih in imajo izkušnje z igranjem na evropskem prvenstvu. Med štirinajstimi potniki v Varno so novinci zgolj Jan Kozamernik, Jan Klobučar in Uroš Pavlović, od tega imata oba Jana izkušnje z igranjem v ligi prvakov. »Vsi smo dozoreli. V ekipi se čutimo, nikogar se ne bojimo,« poudarja podajalec Gregor Ropret, ki bo slovenski adut s klopi. »Smo ekipa, ki lahko vse premaga, toda problem je, da lahko proti vsem tudi izgubimo. Ključno je, da vsak v ekipi ve, kaj je njegova naloga,« dodaja Ropret.

Prvenstvo traja le devet dni

Niti slovenske igre bo imel v rokah izkušenejši Dejan Vinčić. Selektor Giani mu je namenil osrednjo vlogo, kar mu Vinčić vrača z dobrimi predstavami. »Giani nas je spremenil s svojo profesionalnostjo. Čeprav smo skupaj že vse poletje, je užitek priti na vsak trening. Andrea nam je pokazal pravo pot do uspeha. Pomembne so malenkosti, zato jim posvečamo veliko pozornosti,« pravi Vinčić.

V začetni postavi slovenske reprezentance je zgolj ena neznanka. Današnjo tekmo proti Belorusiji bodo začeli Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Dejan Vinčić, Mitja Gasparini, Jani Kovačič in Alen Pajenk, za zadnje preostalo mesto v postavi se borita blokerja Jan Kozamernik in Danijel Koncilja. Značilnost selektorja Gianija je, da začetno postavo le redko zamenja, zato je ta uigrana, toda sčasoma vse bolj utrujena, saj na igrišču preživi največ časa. S tega vidika je evropsko prvenstvo specifično tekmovanje, saj mine med prvim servisom in končnim zmagoslavjem vsega devet dni. »Od vseh moštvenih športov imamo najkrajše tekmovanje, kar je narobe, toda pogoji bodo za vse reprezentance enaki. Tudi druge vrhunske reprezentance ne menjajo veliko začetne postave. Imamo dolgo klop, zato lahko marsikdo spremeni potek dogajanja,« je prepričan Vinčić.

Vse lahko krene v napačno smer

Danes se bo Slovenija pomerila z Belorusijo, jutri s Poljsko in v nedeljo še z Belgijo. Glede na igralski kader bi morala prvo mesto vzeti Poljska, za drugo mesto se bodo pomerili Slovenci in Belgijci, po skupinskem delu bi morala domov Belorusija. Prvouvrščeni iz skupine C se bo neposredno uvrstil v četrtfinale (prihodnja sreda), drugo- in tretjeuvrščeni pa bosta imela dodatno tekmo proti tretje- in drugouvrščenemu iz skupine A (tekmi bosta v torek). V tej skupini se bosta za prvo mesto verjetno pomerili Bolgarija in Nemčija, za napredovanje pa Nizozemska in Češka. V primeru uvrstitve v četrtfinale je skoraj gotovo, da se bo Slovenija pomerila z Bolgarijo ali Nemčijo.

Možnih kombinacij je veliko, tudi razpored je ugoden, toda enako je bilo pred dvema letoma na Danskem. Tedaj so Slovenci dobili prvo tekmo proti favorizirani Srbiji, nato so začeli razmišljati o tekmecu v četrtfinalu in polfinalu, nakar jih je po grbi udarila usoda pregovora »Ne hvali dneva pred nočjo«. Izgubili so obe naslednji tekmi in odšli domov že po skupinskem delu. Izkušnja je bila boleča, toda poučna. »Tokrat bomo razmišljali zgolj o vsaki naslednji tekmi. Vse drugo je nesmisel. Če začneš preračunavati, nisi več pozoren, zato lahko vse krene v napačno smer. Vsak dan v vsakem športu vidimo nove primere, kako izgubi kakšna favorizirana ekipa, ker ni dovolj osredotočena,« je previden kapetan Tine Urnaut.

Odbojkarji najvišje kakovosti

Zadnjo besedo je imel selektor Giani. Pred mikrofon je stopil nasmejan in z močnim stiskom roke. »Sestavili smo dobro zasedbo, ki ima pravi ekipni duh. Zavedati se moramo, da imamo odbojkarje najvišje kakovosti,« je zatrdil italijanski strokovnjak. Potencial slovenske reprezentance je razkril zadnji pripravljalni turnir, kjer je Slovenija ugnala Srbijo in Francijo, ki sta nedolgo tega igrali v finalu svetovne lige. »Na tem turnirju smo igrali proti vrhunskim zasedbam, ki so bile med pripravami, a enako tudi mi. Vsako tekmo želimo zmagati. Ne govorim, da bomo evropski prvaki, toda vedno bomo stopili na igrišče z željo po zmagi. Za nas bo vsaka tekma kot finale,« je bojni načrt razkril Andrea Giani. Kako resno misli, razkrijeta njegov ton glasu in iskra v očeh, česar pa časopisni papir ne more predstaviti. Prav zato je skrajni čas, da se evropsko prvenstvo začne in vse povedo dejanja na igrišču.