Po prvih bežnih raziskavah in ne povsem preverjenih ugotovitvah, saj je bilo na voljo premalo časa, tako za in vitro (laboratorijske), in vivo (na živem organizmu) ter in silico (računalniške) raziskave, se nov tip človeka razlikuje od doslej znanega po vrsti manjših posebnosti, ki pa bistremu znanstvenemu očesu ne morejo uiti. Za zdaj jih znanstveniki uvrščajo v podvrsto, a se bojda tako hitro množijo, da se zna zgoditi, da bodo v nekaj letih, če ne že mesecih, postali večina. Njihova temeljna značilnost je, da so zelo slabe volje. Kot da bi jih nekdo, po domače, grdo nategnil. Hodijo sklonjenih glav, izogibajo se nekdanjim prijateljem, sosedom in sorodnikom, se pa menda več družijo med seboj na skrivnih mestih, ponoči, in tam zarotniško razpravljajo, kot da bi pripravljali krvavo maščevanje. V njihovem obnašanju je mogoče zaslediti precejšnjo mero občutka krivde, ponižanosti in izigranosti. Večinoma hodijo peš, čeprav imajo avtomobile, in to ne tako slabe, ponavadi 2000-kubične na dizelski pogon. Še posebej zanimivo je, da so to ljudje, ki so še včeraj s prezirom gledali na svoje sosede, ko sedajo v svoje kripe, ki so ekološke bombe, in so se napihnjeno prevažali naokrog s svojimi vozili, ker so izjemno varčni, čisti in z računalniško opremo, ki je ne premore niti CIA. Danes pa te avtomobile skrivajo v garaže, prekrivajo s ceradami, kot da se bo pravkar usula toča, in odlagajo v skrite kotičke gozdov.

Če pa vozila le stojijo pred hišo, prepoteni vstajajo ponoči in skozi okno oprezajo, če morda kdo po njih piše grafite »smrdiš in zastrupljaš, svinja…«. Nekateri pa vsakokrat, ko gredo mimo svojega avta, kar sami brcnejo v lepotca s 140 konji in mu namenijo pogled prezira, pod katerim bi še najboljša pločevina zarjavela. Opazna je tudi korenita sprememba pri čutilih te podvrste. Nekoč so se navduševali nad hrupom in plini, ki so jih oddajali njihovi avtomobili, saj so jih dojemali kot moč in statusni simbol, danes pa, bi rekli čez noč, so postali jako občutljivi, če je izpuh CO

2

138 g/km in ne 135 g/km, kot je pisalo v prospektu. Znastveniki so pri novih humanoidih, ki imajo nizko čelo in sključeno držo in bebav pogled, opazili, da začnejo pihati kot biki, če zagledajo kombinacijo črk VW.

Prvi prisluhi tajnim sestankom ponujajo osnutek njihove politične platforme: »Banda lopovska iz Wolfsburga. Okradli ste nas, zastrupili naše otroke in rožice na vrtu, uničili naša življenja, razdrli družine, osramotili pred sosedi, nas pahnili na socialni rob, ožigosali. Verjeli smo vam, da vaši volkswagni sploh ne onesnažujejo s CO

2

in trošijo samo sedem kapljic dizla na 1000 kilometrov. Zdaj prihajamo! Gnali vas bomo do Haaga, pod giljotino, pobrali vam bomo še zadnji evro, olupili vas bomo kot banane, tunkali v rekah kot goljufive peke. Sram vas bodi!« Pravijo pa, da nastaja celo nova podvrsta. Milijoni tistih, ki so verjeli reklami za šampon, ki baje do 100 odstotkov odpravi prhljaj. Morda, a samo pri plešastih ljudeh. Zombiji so, pravijo, v primerjavi s to novo podvrsto pravi amaterji.