Iskra Impuls je družinsko podjetje, ki je bilo med nominiranimi podjetji za gazelo Gorenjske že leta 2013. Podjetje, ustanovljeno pred dvajsetimi leti, zadnja leta skupaj vodita dr. Maja Bračić Lotrič in Toni Bračić. Podjetje je specializirano za projektiranje in izdelavo intralogističnih sistemov, predvsem avtomatskih regalnih dvigal, hidromehanske opreme za hidroelektrarne in namakalne sisteme, portalnih in mostnih dvigal zelo velikih nosilnosti ter avtomatizacijo proizvodnih procesov.

Podjetje združuje strokovnjake za projektiranje, vodenje in izvedbo projektov, med njimi so pretežno inženirji elektrotehnike, strojništva, gradbeništva, računalništva in informatike. Njihova dejavnost temelji na izvedbenem inženiringu projektov po sistemu funkcionalnega ključa. Podjetje je lastniško povezano s podjetji Iskra Impuls Maribor, Iskra Impuls Makedonija, Gorenje projekt, zagrebškim Iskraemecom, Xello iz Tuzle ter Ingrom in hotelom Pastura na Braču. Zadnja tri leta so na področju dvigal Siemensov partner.

Ker imajo odlične inženirje, se lahko odločajo tudi za projekte na zanje manj znanih področjih. Med takšnimi je bil na primer lani zaključen projekt parne kotlovnice na lesno biomaso v Melaminu, ki so ga izvedli v sodelovanju z Gorenjem projektom, s katerim so lastniško povezani. Pri izvedbi so uporabljali zanje precej novo opremo in tehnologijo, a so k projektu z veseljem pristopili, saj se iz vsakega tudi česa novega naučijo. Strokovni direktorici Maji Bračić Lotrič je to izjemno pomembno in verjame, da bodo lahko na novo pridobljena znanja uporabili pri prihodnjih projektih.

Podjetje je leto 2014 sklenilo z dobrimi šestimi milijoni evrov prihodkov, kaže pa, da bodo letošnje leto ustvarili še dober milijon evrov prihodkov več. Lani je podjetje zaposlovalo 17 sodelavcev, trenutno jih imajo 22. Dodana vrednost na zaposlenega je v povprečju znašala 59.584 evrov, dobiček pa 413.000 evrov. Delež izvoza je v zadnjem času nekoliko manjši, kot je bil do leta 2013, saj več delajo z domačimi kupci.

Na tujih trgih tako ustvarijo okoli 80 odstotkov prodaje. Njihovi trgi so države EU, države nekdanje Jugoslavije, Dubaj, Maroko, Irak, Alžirija in Rusija, kjer pod okriljem Gorenje projekta v Tveru ravno končujejo montažo in zagon petih regalnih dvigal. V septembru so končali večji skladiščni objekt v Istanbulu in sodelovali pri izdelavi avtomatiziranega transportnega sistema za novi Lekov pakirni center v Lendavi, v Brežicah pa izvajajo montažo hidromehanske opreme za HE Brežice.

Razvojno pomembna odločitev za podjetje je bila, da so začeli delati na področju regalnih dvigal in pred dvema letoma še na področju dvigal za kargo sisteme. Med drugim so sodelovali pri gradnji letališča v Dubaju, za katerega so lani pripravili tri sisteme, prav zdaj pa se začenja izdelava naprav za Oman. »Spoznati moraš prave ljudi in imeti tudi nekaj sreče, a ključnega pomena je, da imaš za seboj uspešno izpeljane projekte, ki potencialne partnerje prepričajo. Referenčni objekti so torej izjemnega pomena,« poudarja strokovna direktorica.

Ker delajo predvsem projektno, je podjetje bolj izpostavljeno tveganjem. Te skušajo ublažiti tako, da delajo na različnih področjih. Potencialne nove sodelavce skušajo prepoznati že med njihovim šolanjem na fakulteti in poleti sta bila pri njih dva študenta. Veliko časa študenti preživijo na terenu. »Znanje, ki ga pridobiš med projektiranjem v pisarni, je premalo. Razmere na terenu te vedno znova postavljajo na realna tla in moraš se biti sposoben na izzive hitro odzivati,« poudarja dr. Maja Bračić Lotrič. jpš