Prve obiskovalce Čebelje poti je pot včeraj iz Botaničnega vrta, ki predstavlja izhodiščno točko nove poti, vodila mimo Plečnikove hiše, kjer v čebelnjaku na vrtu domujejo čebele, do Cankarjevega doma, kjer se kot pionirji ljubljanskega urbanega čebelarstva lahko pohvalijo s prvimi čebelnjaki na strehi, ter mimo medovitih malih jesenov na Slovenski cesti do Čopove ulice 3. Nad vrati v stavbo, kjer ima svoje prostore Mestna hranilnica, je izobešen najstarejši mestni izvesek, na njem pa najdemo čebelo in panj.

Čebelja pot povezala lokalne čebelarje

Zaradi bogate tradicije čebelarjenja v Ljubljani in njeni okolici, čigar zgodovina sega že v čase prvih prazgodovinskih naselbin, ter zaradi številnih lokalnih čebelarjev in kakovosti ljubljanskega medu so se na ljubljanski mestni občini odločili, da različne ponudnike na območju občine, povezane s tradicijo čebelarjenja ali s čebelo, združijo pod skupnim imenom. Zasnovali so Čebeljo pot. Ta odslej v mestu in njegovi okolici od točke do točke povezuje 24 ponudnikov, ki tudi tako pomagajo krepiti tradicijo in prepoznavnost ljubljanskega čebelarjenja. Vije se vse od Čebelarstva Žerjal do Zavoda Eneja, kjer nameravajo na številnih zelenih lokacijah zasnovati medovite vrtove kot izobraževalne točke z elementi čebelarskih praks.

»Pot je sestavljena iz dveh celot. Prva združuje širši prostor ljubljanskega podeželja in tamkajšnje lokalne čebelarje, medtem ko druga celota povezuje pomembne institucije, povezane s čebelarjenjem, v urbanem mestnem jedru,« je o poti povedala Maruška Markovčič z občinskega oddelka za varstvo okolja, ki je Čebeljo pot idejno zasnovala. Ob tem je dodala, da je pot »gibanje, ki raste«, zato se bodo štiriindvajsetim točkam, ki jih Čebelja pot povezuje zdaj, v prihodnje zagotovo pridružile nove. »Projekt ni naključen, temveč plod dolgotrajnega dela,« je bil zadovoljen tudi podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf in se ob tem še nekoliko pošalil, da »Ljubljana odslej ni le najlepše mesto na svetu, kot rad pove župan, temveč tudi najlepše čebelarsko mesto na svetu.«

Nova sladka pridobitev: ljubljanski med

Ker je bilo na včerajšnjem odprtju Čebelje poti v Botaničnem vrtu vse v znamenju čebelarjenja in čebel, ljubljanski župan Zoran Janković ni prerezal traku, kot je običajno na slavnostnih odprtjih, temveč je simbolično namazal med na rezino kruha in vanjo zagrizel: »Zajtrk, kot si ga vsako jutro privoščim že vsaj dvajset let.«

Prav ljubljanski med je ob Čebelji poti, za katero so na ljubljanski mestni občini prepričani, da »s svojim inovativnim pristopom predstavlja velik turistični potencial, omogoča aktivnosti za dvig prepoznavnosti lokalnih ponudnikov in izdelkov na področju čebelarjenja«, še ena od sladkih pridobitev, s katero se odslej lahko pohvali prestolnica. »Ljubljanski med bodo lahko proizvedle le tiste čebele, ki se pasejo samo na območju ljubljanske mestne občine,« je Markovčičeva pojasnila ob predstavitvi ličnega lončka z napisom ljubljanski med. Ta bo tudi eno od protokolarnih daril prihodnje leto, ko si bo Ljubljana nadela naziv zelena prestolnica Evrope 2016.