Konference programa Ekošola se je poleg uglednih tujih in domačih gostov udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je sodeloval na podelitvi štirih novih zelenih zastav ustanovam - po metodologiji sedmih korakov so prvič uspešno zaključile aktivnosti programa Ekošola. Ta danes vključuje več kot 700 slovenskih vzgojnih in izobraževalnih ustanov, med njimi vrtce, osnovne in srednje šole, centre šolskih in obšolskih dejavnosti ter domove, v katerih poteka vzgoja otrok in mladostnikov v sodelovanju z vzgojitelji, vodstvi šol in starši. Na konferenci je prvič potekala tudi okrogla miza, ki je prikazala primere dobrih praks v povezovanju in sodelovanju z družbeno odgovornimi podjetji, med katere sodi tudi Jub.

Praznovanje 140. obletnice

Jub svoj letošnji jubilej ob praznovanju 140. obletnice svojega obstoja obeležuje tudi preko programa Ekošola, in sicer z barvami Jupol Junior, ki že od leta 2011 nosijo znak okoljska marjetica. Z njo Jub dokazuje, da te visoko pokrivne barve, namenjene predvsem dekorativni obdelavi sten v otroških sobah, igralnicah in učilnicah, izpolnjujejo najzahtevnejša merila glede standardov kakovosti, uporabnosti in varovanja okolja. To praktično pomeni, da Jub pri proizvodnji teh notranjih barv izbira surovine in materiale, ki v najmanjši meri obremenjujejo okolje in so za uporabnika neškodljivi. Vsi izdelki, ki so opremljeni z znakom okoljska marjetica, so tako vodilo tudi potrošnikom, saj jim ob nakupu bistveno olajšajo izbiro.

Risbice na barvah Jupol Junior

S kreativnostjo otrok in mladostnikov, ki so v programu Ekošola sodelovali na minulem natečaju Prednovoletni čas, so nastale imenitne risbice maskote Bojana, istoimenskega junaka iz televizijske risanke. S šestimi nagrajenimi risbicami je Jub letošnjo jesen že opremil šest pripravljenih barvnih odtenkov barve Jupol Junior, od rumene in oranžne, vijolične in rožnate do modre in zelene. Ustvarjalcem nagrajenih risbic je tik ob izteku minulega šolskega leta osebno čestital tudi Jubov Bojan, ki je zanje pripravil še posebne ustvarjalne delavnice, ustanove pa so za prenovo svojih učilnic že marca letos prejele barve iz družine Jupol. Otroci so bili nad zabavnim Bojanom več kot navdušeni, z njim pa so se za arhiv šole postavili tudi pred fotografski objektiv.

Maskota Bojan na obisku pri nagrajencih

V Ljubljani je Bojan najprej obiskal otroke v OŠ Vide Pregarc in nagrajenko Emo Por, takoj zatem pa še Laro Bevk v Vrtcu Apače. Na Štajerskem ga je s sošolci v OŠ Starše pričakala Urška Bašelj, v OŠ Milana Majcna v Šentjanžu pa Neža Musar. V posebni kategoriji je zmagala risbica Blaža Penka iz CEUV Strunjan, kjer so bili Bojanovega obiska še posebno veseli, v kategoriji srednjih šol pa je bila nagrajena Biotehniška šola Maribor z risbo AnastasiyeTsiarenia, ki jo bo Bojan obiskal še to jesen.