Nordijski del Smučarske zveze Slovenije, ki ima pod svojim okriljem smučarske skoke, nordijsko kombinacijo in tek na smučeh, v zadnjih letih posluje najbolje med vsemi disciplinami športne panoge z najvišjim proračunom v državi. V zgodovini slovenske samostojnosti so z nordijskega naslova prišli številni športni šampioni, ki so jih v podobah Francija Petka, Petra Prevca in Petre Majdič v Društvu športnih novinarjev Slovenije večkrat izbrali za najboljše slovenske športnike. Na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju je nordijski del osvojil tri od osmih slovenskih kolajn, za katere sta bila zaslužna smučarski skakalec Peter Prevc in tekačica na smučeh Vesna Fabjan.

Predsednik zbora in odbora panoge za smučarske skoke je od leta 2010 Ljubo Jasnič, ki je prvič prevzel nordijske discipline leta 1996. Na zadnjih sejah izvršilnega odbora SZS je bilo mogoče čutiti napetost med predstavnikoma smučarskih skokov in nordijske kombinacije Ljubom Jasničem in teka na smučeh Janezom Vodičarjem okrog delitve nordijske pogače z naslova sponzorskih sredstev. Kamen spotike med disciplinami je bil, da je Ljubo Jasnič zapolnil ves sponzorski prostor na vidnih mestih, ki ga je imela panoga na voljo. Na podlagi sponzorskega denarja za smučarske skoke je solidno živel tudi tek na smučeh, medtem ko trženje teka na smučeh po besedah vodstva SZS ni tako uspešno.

Delitev sredstev na fiksni in variabilni del

»Pred sezono 2011/12 smo predstavniki smučarskih skokov in teka na smučeh sedeli pri tedanjem poslovnem direktorju Andražu Kopaču ter podpisali sporazum, da si bomo sponzorska sredstva delili po ključu 55:45 v korist skokov,« se spominja vodja panoge za smučarske skoke Tomaž Verdnik. Tedaj je bila kariera najboljše slovenske smučarske tekačice Petre Majdič sicer pred iztekom, a je imela tekaška panoga v podobi najboljše slovenske smučarske tekačice vseh časov močan adut za pogajanja. Poleg tega so v preteklosti na račun uspehov Petre Majdič smučarski skakalci jedli bolje, kot bi sicer na podlagi slabših sezon v svetovnem pokalu. Na istem sestanku je bil po besedah Verdnika sklenjen tudi dogovor, da so kriterij delitve sredstev dosežene točke v svetovnem pokalu. Že naslednjo sezono se je razmerje med disciplinama spremenilo, in sicer 60:40 v korist smučarskih skokov. Takšna delitev je ostala nespremenjena do prejšnjega tedna. Predzadnji septembrski dan so Ljubo Jasnič, Tomaž Verdnik, sodelavec za marketing Andraž Kajtner, Janez Vodičar, Marko Gracer (trener in vodja panoge za tek na smučeh) in Jože Klemenčič (koordinator panoge za tek na smučeh) sedli za isto mizo ter se dogovorili, da se fiksni del sponzorskega denarja odslej deli v razmerju 65:35 v korist smučarskih skokov.

Glavnina sponzorjev nordijskega dela SZS podpira discipline s fiksnim in variabilnim delom. Prej omenjeni odstotki so se doslej nanašali na oba dela delitve, od prejšnjega tedna naprej pa se bo variabilni del delil v razmerju 70:30 v korist smučarskih skokov. Ti v zadnjih sezonah rezultatsko krepko prednjačijo v primerjavi s tekom na smučeh, kar je razvidno iz objavljene razpredelnice, poleg tega pa se njihov denar deli tako med moške kot ženske smučarske skoke ter nordijsko kombinacijo. Pri teku na smučeh vidne rezultate dosegajo le ženske, ki posledično poberejo ves del variabilnega dela, namenjenega njihovi disciplini. Vsaka disciplina nordijskega dela SZS ima lahko zgolj svoje pokrovitelje, katerih sredstva se ne delijo. Pri smučarskih skokih sta denimo takšna primera Pivovarna Laško in Adidas.

Variabilni del sponzorskih prihodkov ima več stopenj. Vezan je na osvojene točke svetovnega pokala, bonusi pa so vezani tudi na skupno uvrstitev v svetovnem pokalu ali uspehe na velikih tekmovanjih. Letos denimo nordijci na svetovnem prvenstvu niso osvojili kolajne, a je bil v skupnem seštevku svetovnega pokala Peter Prevc drugi, kar je po pogodbi ekvivalentna uvrstitev osvojeni kolajni na veliki tekmi. Ker so smučarski skakalci v zadnjih sezonah izjemno uspešni, je nordijski del posledično počrpal 100 odstotkov sponzorskega denarja. Iluzorno je pričakovati, da bo pri črpanju sredstev po obstoječem sistemu vselej tako.

Jasnič zgovoren, Vodičar ne

Od letošnjega poletja naprej imajo discipline znotraj SZS ločene račune. To pomeni, da se še natančneje vidi spodobnost posameznih disciplin pri pridobivanju sredstev. »To v prevodu pomeni, da tek na smučeh ni več član nordijske druščine, temveč ima disciplina kot vse druge ločen račun. Janez Vodičar torej lahko sedi križemrok in med tem, ko sam sklepam pogodbe za milijon evrov, njegova panoga od tega zneske prejme 400.000 evrov. Če si član družine, živi v njej, takole pa se ne moremo iti. Zato sem privolil, da smo pred to sezono sklenili dogovor o delitvi sredstev 65:35 pri fiksnem delu in 70:30 na variabilnem delu, saj si nihče na smučarski zvezi ne želi, da bi tek na smučeh kot disciplina 'crknil'. Toda dogovor velja le za eno leto,« odgovarja Ljubo Jasnič. Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke opozarja, da niti pod razno smučarski skoki ne bodo nosili morebitnega minusa, ki bo nastal z naslova organizacije tekme svetovnega pokala v Sloveniji v teku na smučeh.

»Menim, da je delitev sponzorskih sredstev na fiksni in variabilni del zelo stimulativna do samih športnikov. Ti se zavedajo, da bodo z uspehi dobili več sredstev. Ob tem, da jim ostane celoten znesek, ki jim pripada za uspehe, s strani organizatorjev. Pomembno je, da se športnik zaveda, zakaj gara,« odgovarja Jasnič.

Manj zgovoren na temo delitve nordijskih sredstev je bil Janez Vodičar. Vodja zbora in odbora panoge za smučarske skoke nam je uvodoma poslal sporočilo, v katerem je napisal, da nam bo o vsem skupaj najbolje povedal Ljubo Jasnič. Ko smo mu povedali, da smo z Jasničem že govorili ter da želimo slišati še njegovo mnenje, je Vodičar odgovoril: »Dal vam bom enostaven odgovor. Ne bom odgovarjal na vprašanje o delitvi nordijskih sredstev.« Vodičar je v nadaljevanju povedal, da ima o teh zadevah svoje mnenje, ki ga v nasprotju z vodilnimi v smučarski zvezi ne bo delil v javnosti. Hkrati nas je spraševal, ali poznamo delovanje SZS, ter nas podučil, da predsedniki zborov in odborov posameznih disciplin niso odgovorne osebe za pridobivanje sredstev.

Osvojene točke na tekmah svetovnega

pokala kot merilo delitve sredstev

SZS

podatki