Včerajšnja redna seja odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo se je razpletla precej mirneje od pričakovanj, predvsem pa brez sprejetja konkretnih sklepov, ker finančni načrt za sezono 2005/16 še vedno ni sprejet. Skakalcem in nordijskim kombinatorcem za pokritje proračuna, ki znaša dobra dva milijona evrov, manjka kar 200.000 evrov in rešitve bodo v naslednji dneh iskali z vodstvom SZS. Načrt Primoža Ulage, da klubi stopijo skupaj in odstavijo predsednika zbora ter odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča, je bil obsojen na neuspeh že pred začetkom seje. Težav s sklepčnostjo sploh ni bilo, saj je bilo na seji kar 81 od 94 glasov, za nameček je Jasnič na sejo povabil predsednika Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enza Smrekarja, predsednika OK Planica Draga Bahuna in predsednika strokovnega sveta Jelka Grosa, ki so v razpravo posegli vselej, ko je debata postala vroča, in so spretno umirili strasti. Zlasti Smrekar je veliko pojasnjeval in poučeval, kakšne so procedure na smučarski zvezi, če želijo klubi sklicevati izredne seje.

»Programi so večji od prihodkov. SZS ni banka. Luknja na SZS je velika tri milijone evrov, težave imamo iz meseca v mesec. Gledamo se s figo v žepu, obenem smo sami sebi največji sovražniki. Škodo si delamo z anonimkami, namesto da bi se pogovarjali in težave razrešili na športen način. Največkrat sem se sprl z Jasničem, med nama so bili povišani toni, a obenem sem občutil, da se zelo trudi pri zbiranju sredstev,« je poudaril predsednik SZS Enzo Smrekar.

Medtem ko je Ljubo Jasnič nizal, kaj je postoril v preteklih mesecih, je Jožeta Javornika, predsednika upravnega odbora SK Triglav, najbolj zmotilo, da opravljenega dela in številk ni prejel v pisni obliki vsaj pet dni pred sejo. »Klubi so vsak dan vse večji reveži. Imajo vedno manj pravic. Na papirju je 39 skakalnih klubov, deluje pa jih največ od 15 do 20. Zahtevek za sklic izredne seje zbora je bil poslan po pooblastilu klubov gorenjske regije. To ni moja zahteva, ampak izredno sejo zahtevajo klubi,« je bil odločen Javornik, ki v smučarskih skokih dela že 55 let, in takoj dobil pojasnila Smrekarja, da bi se pod zahtevek vsak klub moral tudi podpisati in pritisniti štampiljko.

To je bil tudi trenutek, ko je Jasnič povzdignil glas in ostro odgovoril Javorniku z besedami: »Ko me srečaš, mi obrneš hrbet. Z ljudmi, ki imajo figo v žepu, ni možno več delati. To je napad na postulat skokov. Ni potrebna nobena izredna seja, ampak se bom umaknil danes, če boste tako izglasovali kar zdaj.« Ko je Javornik napadel še Matija Strgarja iz SK Tržič, ki je sicer zaposlen na SZS, je na nekorektno razpravo opozoril celo tiskovni predstavnik SZ Tomi Trbovc. A strasti so se hitro umirile. Rdeča nit razprave so bile velike težave klubov, ki so poudarjali, da je trening v Planici predrag, obenem pa dobijo zelo malo denarja iz smučarske palače v Podutiku za vlaganja v tekmovalce, ki jih že izdelane dobijo v roke selektorji. Klubi si želijo, da bi po koncu sezone prejeli več kot le 50.000 evrov, kolikor naj bi letos razdelili med njih. »Klubi dobimo odločno premalo sredstev. Pri sprejemanju proračuna bi morali načrtovati večjo vsoto denarja, ki ga bi namenili klubom, tako pa ostajamo sami s svojimi problemi. 2000 evrov, ki jih prejmemo, zapravim v enem mesecu za plačilo uporabe skakalnice za trening v Kranju in Planici,« je bil slikovit Peter Korošec iz SK Ihan.