Slovenska nogometna reprezentanca se je včeraj zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je začela priprave na zadnji kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo z Litvo v petek, 9. oktobra, v Ljubljani (zaradi kartonov Kampl nima pravice nastopa) in San Marinom v ponedeljek, 12. oktobra, v Serravalleju, obakrat z začetkom ob 20.45. Ker so imeli igralci klubske obveznosti še v nedeljo pozno zvečer, so v hotel Kokra kapljali do poznih večernih ur. Večina je bila dobro razpoloženih, ob Samirju Handanoviću, kar je že tradicionalno, pa vsaj še eden ni kazal želje po komuniciranju z novinarji.

Eno uro dolg termin za medije je bil tokrat precej bolj neorganiziran kot v preteklih letih, ko je bil sekretar reprezentance Boštjan Gasser, ki je bil po septembrski reprezentančni akciji prerazporejen na isto funkcijo v ženskih reprezentancah. Okrog reprezentance se je v avli hotela smukalo veliko novih, doslej manj znanih obrazov. Reprezentanca bo imela nov dom prav na Brdu pri Kranju, kjer se končuje gradnja nacionalnega nogometnega centra. Eno izmed igrišč je včeraj prvič preizkusila tudi slovenska reprezentanca, ki je tako dobila nov dom za treninge, zato bo med tokratno akcijo le enkrat zapustila bazo na Brdu pri Kranju, da bo spoznala zelenico v Stožicah.

Najbolj oblegan slovenski reprezentant je bil 36-letni Milivoje Novaković, ki z 31 goli le še za štiri zadetke zaostaja za rekorderjem Zlatkom Zahovićem. Potem ko si je septembra na kvalifikacijski tekmi s Švico poškodoval ključnico, so zdravniki napovedali, da bo okrevanje trajalo šest tednov. A Novagol je že po štirih tednih znova v akciji reprezentance, zato je bilo prvo vprašanje, kakšne so možnosti v odstotkih, da bi zaigral že v petek proti Litvi. »Ne morem govoriti o odstotkih. Bomo videli, kakšno bo stanje iz dneva v dan. Hvala Nogometni zvezi Slovenije, ki mi je omogočila najboljše možne pogoje za okrevanje. Cele dneve sem bil na terapijah in treningih. V tem času sem zelo hitro okreval in napredoval, a prezgodaj je še govoriti o tem, ali lahko že zaigram. Na tekmi pride do stika in dvobojev, tudi tekmeci vedo, kakšna je moja poškodba. Zame je najpomembneje, da sem del ekipe, da sem zraven, precej manj pa to, ali bom na igrišču ali pa bom fante spodbujal z njenega roba,« je bil zgovoren Milivoje Novaković, ki si je v Baslu poškodoval ramo oziroma ključnico tudi zato, ker je imel tedaj že zlomljen prst na roki in je podzavestno posebej pazil nanj, ko je ob veliki hitrosti poletel proti zelenici. »To so trenutki. Vse se zgodi z razlogom. Ne vem še, za kaj bo to dobro,« je pristavil 36-letni Ljubljančan.

Da okreva hitreje od napovedi, ima veliko zaslug tudi Milivoje sam, saj se je najprej sam psihično pripravil na vse bolečine in napore, obenem pa je po naravi zelo trmast in večni optimist. »Nekaj naprav za vadbo imam tudi doma, kjer sem opravil veliko dodatnega dela, a ne smemo biti preveč evforični. Ker sem vseskozi v Sloveniji, ob tokratni akciji nimam težav s časovno razliko. Lepo je biti v domačem okolju, tudi družina in dekle sta mi dala pozitivno energijo, da se skušam čim hitreje vrniti na igrišče, na katerem najbolj uživam. Mesec dni sem bil v Sloveniji in videl, da je tudi tukaj lepo,« je klepetal Novaković, ki je bil v preteklem mesecu v stiku z žogo le v fitnesu, šele včeraj pa jo je prvič brcnil tudi na zelenici.

V imenu celotne zasedbe je Novaković sporočil, da se ne ukvarjajo s preračunavanjem. Dve zmagi bi Slovenijo utrdili na tretjem mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije, en poraz Švice, ki igra doma še s San Marinom in gostuje pri Estoniji, pa bi prinesel drugo mesto in s tem neposredno uvrstitev na Euro 2016. »Ne smemo govoriti, da moramo zmagati, ker moramo le umreti. Moramo se zavedati pomembnosti tekem. Prepričan sem o dveh zmagah Slovenije. Nato bomo počakali na razplet zadnje tekme v Talinu in pogledali na lestvico,« je poudaril Novaković. Pred petimi leti je Slovenija v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Južni Afriki prav tako igrala zadnjo tekmo s San Marinom v Serravalleju. Tedaj so igralci objeti na sredini igrišča čakali na razplet tekme Poljska – Slovaška (0:1), ki pa ni bil takšen, da bi se neposredno uvrstili na svetovno prvenstvo, nato so v dodatnih kvalifikacijah izločili veliko Rusijo. »Upam, da bo tokrat razplet v našo korist,« je pripomnil Novaković, ki je jeseni na gostovanju v Litvi na umetni travi dosegel oba gola za zmago z 2:0.