4. oktober velja za svetovni dan živali že vse od leta 1931, ko so ga določili na svetovnem kongresu ekologov v Italiji. Njegov glavni namen je osveščanje o problematiki živali in sobivanja z njimi. Ni naključje, da na ta dan goduje tudi Frančišek Asiški, zavetnik živali, o katerem legende pravijo, da se je z živalmi pogovarjal in z njimi tkal prijateljske vezi.

Odprta vrata ljubljanskega zavetišča

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana bodo svetovni dan živali v soboto, 3. oktobra, obeležili s posebnim dogodkom – program si oglejte tukaj. Že tradicionalno bodo vsem obiskovalcem ob 8. uri široko odprli vrata, jih vodili po notranjih prostorih in odgovarjali na vprašanja. Ves čas odprtih vrat bodo mogoči tudi ogledi živali in posvojitve. V zavetišču imajo zelo veliko mačjih mladičev, ki iščejo nov dom. Psov je veliko manj, vendar si tudi oni želijo novega doma, še posebno tisti, ki na to čakajo že zelo dolgo. Skupaj s sprehajalci se bodo na posebnih predstavitvah pokazali in skušali očarati morebitne posvojitelje.

Dobrodelna tekma v agilitiju

Na sporedu bo tudi dobrodelna tekma v agilitiju, ki jo prirejajo drugo leto zapored v sodelovanju s Komisijo za Agility in KD Agility Ilirija. Prijave bodo zbirali od 7. ure naprej. Podrobne informacije so objavljene na spletni strani Komisije za Agility. Vabljeni vsi, ki bi želeli pokazati in preizkusiti svoje znanje ter spretnosti v agilitiju, tudi vsi posvojitelji psov iz zavetišča. Zmagovalci bodo nagrajeni. Ponovno pripravljajo tudi otroško delavnico, na kateri se bodo otroci naučili, kako pravilno pristopiti k psu, kako pobožati mačko, kako pobrati »kakec« in še marsikaj. Na obiskovalce čakajo zanimive stojnice, predstavitve, srečelovi in številna druga presenečenja.

Izšla je knjižna uspešnica Ne lajaj na psa

Na dogodku zbrana sredstva bodo namenjena za nadaljevanje nadgrajenega programa oskrbe psov s poudarkom na rehabilitaciji psov z neželenim vedenjem in na sprehajanju. Obiskovalci bodo na dogodku prvič lahko kupili knjigo Ne lajaj na psa, katere prevod v slovenski jezik je podprl Živalski vrt Ljubljana. Knjižna uspešnica je temeljni priročnik za trening in socializacijo živali po metodi pozitivne spodbude, ki jo kot osnovni način dela z živalmi uporabljajo tudi v živalskem vrtu in Zavetišču Ljubljana.

Živahno tudi v mariborskem zavetišču

Ob svetovnem dnevu živali tudi v mariborskem Zavetišču za živali v soboto, 3. oktobra, pripravljajo številne aktivnosti – program si oglejte tukaj. V sodelovanju z Društvom za zaščito živali Maribor bodo potekale ustvarjalne delavnice za otroke, na katerih bodo izdelovali igrače za živali, ki trenutno bivajo v zavetišču. Lahko se boste sprehodili med kotički za izdelovanje mačjih cofkov, nadzorništvo živali, prostoživeče mačke in prenovo hišk za prostoživeče muce. Pripravili bodo predstavitveno revijo kosmatincev iz zavetišča ter predstavitev Zavetišča za živali Maribor, Društva za zaščito živali Maribor in otroški tek z ovirami.

Izobraževanje za sprehajalce psov

Razstavili bodo ptičje hišice, ki so jih iz odpadne embalaže izdelali otroci skupine Zvezdica iz Vrtca Fram, in jih obesili na bližnja drevesa. Udeležite se lahko tudi brezplačnega izobraževanja za sprehajalce psov iz zavetišča in pridobite izkaznico za sprehajanje varovancev zavetišča. V sodelovanju s Kinološkim društvom Maribor pa bodo prikazali discipline agiliti, frizbi in reli obedience. Zaposleni zavetišča in člani DZZŽ Maribor bodo na voljo z nasveti za nego in vzgojo domačih hišnih ljubljenčkov, v tem času pa bo mogoče tudi posvojiti kosmatinca. Trenutno imajo v zavetišču 39 psov in 65 mačk, ki čakajo na dom.

Stari papir za boljši jutri živali

S starim papirjem lahko živalim zagotovite boljši jutri. Le prinesite ga na 16. akcijo zbiranja papirja, ki bo potekala v soboto, 3. oktobra med 8. in 18. uro pred Centrom Interspar Vič v Ljubljani. Pričakali vas bodo prostovoljci in prostovoljke Društva za zaščito živali Ljubljana ter prostovoljni gasilci PGD Ljubljana-Vič, vam pomagali zložiti papir v velik zabojnik podjetja Gorenje Surovina, vam podarili priboljške za vaše ljubljenčke, zraven pa z veseljem poklepetali z vami in povedali kaj novega o aktivnostih društva. Na stojnici društva vas poleg koristnih informacij čakajo tudi simpatični izdelki iz spletne trgovine Nakupi iz srca. Del sredstev od zbranega papirja bodo tudi tokrat namenili projektu TNR Team Slovenia - Help For Stray Animals, ki v okviru društva Mačjelovka pomaga pri veterinarski oskrbi, sterilizaciji in kastraciji nikogaršnjih živali na Kosovu.