Dogodki, kakršen je svetovni dan živali, so priložnost, da se ljudje spomnimo, da moramo za svoje živali skrbeti in z njimi ravnati odgovorno, so ob tej priložnosti sporočili iz Veterinarske uprave RS (Vurs), kjer si želijo, da bi se ljudje vse leto zavedali, da so živali čuteča bitja in da smo ljudje za njih odgovorni.

Ne samo za dobrobit hišnih ljubljenčkov

"Ob svetovnem dnevu živali najprej pomislimo na hišne ljubljenčke, s katerimi smo vsakodnevno v stiku. Odgovorni skrbniki poskrbimo, da se jim godi dobro, zagotavljamo jim take življenjske pogoje, da se dobro počutijo in da ne čutijo pomanjkanja. Žal pa se ni treba dolgo ozirati naokrog, da odkrijemo žival, ki trpi pomanjkanje, je mučena, ali pa se nad njo izvajajo grozodejstva, ki jih normalen um niti dojeti ne more, pa vendar se taki primeri vse prepogosto pojavljajo v medijih," pa je v sporočilu za javnost zapisalo Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka.

Predstavniki društva so ob tem opozorili tudi, da so prireditve ob prazniku živali v glavnem orientirane na pse in mačke in da le redko kdo vsaj na ta dan pomisli tudi na živali, ki jih, denimo, v skrb vzbujajočih pogojih gojijo na farmah, kjer jih skrbi le čim donosnejša in čim bolj učinkovita pridelava hrane; ali na živali, ki se jih v poskusne namene uporablja v laboratorijih širom sveta.

Novi zakon o varstvu živali naj bi uvedel živalsko policijo

Društvo Lajka je ob svetovnem dnevu spomnilo, da skupaj z drugimi društvi, profesorico Mejro Festić iz Univerze v Mariboru in pravnico Tino Tement že pripravljajo predlog novega zakona o varstvu in proti mučenju živali. Predlog, za katerega so do zdaj zbrali že več kot 30.000 podpisov, predvideva pomembno novost - uvedbo t. i. policije za živali. Ta je po njihovem mnenju nujna, saj naj bi se Vurs ne bil zmožen takoj sam odzivati na vse prijave mučenja živali.

Ob tem dnevu v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana na Gmajnicah tudi letos pripravljajo tradicionalni dan odprtih vrat, na katerem obiskovalcem predstavljajo delovanje zavetišča in problematiko odgovornega ravnanja z živalmi.

Ves dan bodo v zavetišču potekali vodeni ogledi živali, možne pa bo opraviti tudi posvojitev živali. Nekaj že uspešno izpeljanih posvojitev bodo sicer predstavili kar posvojitelji sami, so sporočili iz zavetišča.
 

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.