»Ostalo nam je nekaj praznih steklenic in zvarjenega piva, zato smo se odločili, da wittyja pospravimo še v steklenice,« nam je zaupal Jaša Zidar. Glavni pivovar pri HumanFishu. Še pred časom je zatrjeval, da njihovega pšeničnega piva najverjetneje ne bodo ustekleničili in bo na voljo samo v lokalih v točeni obliki.

Precej ljudi zanima, kakšne so natančne razlike med točenim pivom, torej tistim iz soda, in pivom v steklenici. Poudariti je treba, da so v vsakem primeru zelo majne, saj običajno tako ustekleničeno kot pivo v sodu, nastane iz identičnega postopka varjenja. V vašem najljubšem baru bo pivo iz soda najverjetneje bolj sveže kot v steklenicah, saj se ga po navadi stoči več. To pomeni, da bo njegov okus bolj prisoten in vonj bolj prepoznaven.

Je pa možnost onesnaženosti piva iz soda nekoliko večja, saj bakterije do piva precej lažje pridejo po ceveh, ki so speljane od soda do točilnega pulta. Na drugi strani pa obstajajo celo nekatere vrste piva, med njimi so trapisti in nemški weizenbock, ki v steklenicah s časom celo pridobivajo kompleksnost okusa. Jasne razdelilne črte med ustekleničenim in pivom v sodu torej ni oziroma je presoja precejkrat stvar lastnega okusa in mnenja.

Pivo witty fish je motne svetlo rumene barve. Ob prelitju v kozarec nas pozdravi z bogato peno in močnim vonjem po pomaranči in koriandru. Okus je sladek s citrusnim odtenkom. Kot je značilno za belgijsko vrsto pšeničnega piva, je varjeno brez začimb in je v svoji »goloti« odličen primer tovrstnega piva s slovenskim pridihom.

Pivo: witty fish

Pivovarna: HumanFish Brewery, Vrhnika

Vrsta: belgian white/witbier

Vsebina alkohola: 4,50 %

Količina: 500 ml

Cena: 2,90 €

www.birbox.si