Vrnimo se v čas prve svetovne vojne in za nameček odpotujmo še v Veliko Britanijo, kjer je bilo pitje piva med delom, posebno v težki proizvodnji, nekaj povsem običajnega. Delavcem sta bila vsak dan dodeljena dva premora za pitje, ali po angleško sessions. Posledično se je pojavila potreba po lažjem, bolj pitnem pivu z manj alkohola, ki pa je moral v tipični angleški maniri vseeno obdržati precej okusa. Običajna angleška Stout ali Porter torej nista prišla v poštev. Session ale je bil rojen. Presenetljivo je tudi dejstvo, da so zakon, ki je dovoljeval pitje piva v proizvodnji v Veliki Britaniji, ukinili šele leta 1988.

Po razvoju butičnega ali t.i. craft pivovarstva v Veliki Britaniji in drugod izraz Session ale dobi še ožji pomen. Za novodobne pivske puriste Session ale namreč ne sme vsebovati več kot štiri odstotke alkohola.

K pivu. Combat Wombat vas ob prelitju v kozarec najprej pozdravi s precejšnjo peno, ki bi jo sicer pričakovali pri pšeničnih stilih. Pivo je temno zlate barve s sadnimi in citrusnimi aromami. Za razliko od ostalih piv enakega stila, vas bo v okusu najprej presenetila njegova sladkobna stran, šele potem bo sledila grenkoba, značilna za stil IPA, ki bo zelo prisotna tudi v pookusu. Zelo pitno pivo s srednjo stopnjo karbonacije.

Pivo: Combat Wombat

Pivovarna: HumanFish Brewery, Vrhnika

Stil: Session IPA (India Pale Ale)

Vsebina alkohola: 4,80%

Količina: 500ml

Cena: 2,90€

www.birbox.si