V uredništvo smo prejeli pismo bralca o nerazumnem poslovanju ene od slovenskih bank. Njegov tast, sicer dolgoletni komitent NLB, je umrl avgusta 2008. Po sedmih letih pa je prispelo obvestilo banke o negativnem stanju na pokojnikovem osebnem računu skupaj z 8,05-odstotno obrestno mero za nedovoljeno stanje na računu in opozorilom o morebitni sodni izterjavi.

Hči pokojnika je sicer le nekaj dni po smrti z očetovega računa dvignila denar, uslužbenko banke pa obvestila o smrti. Ob tem je nihče ni opozoril niti o nujnosti zaprtja bančnega računa niti o tem, da je treba banki predložiti mrliški list. Potrebnih postopkov ob smrti svojca ni poznala. Banka je tako pustila račun odprt, ne glede na to, da na njem od leta 2008 ni bilo nobenega priliva več. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je namreč zaradi smrti ustavil nakazila pokojnine. V sedmih letih NLB svojcev ni obvestila o negativnem stanju, ki se je povečevalo na pokojnikovem bančnem računu.

NLB primera ne komentira, Zveza potrošnikov Slovenije opozarja

Na NLB so skopo pojasnili, da gre pri tem za konkreten primer stranke, načelnega odgovora na to temo pa niso posredovali. Stranka naj pride v poslovalnico, kjer je račun odprt, primer bo preučen, od banke pa bo dobila pisna pojasnila oziroma pisni odgovor na reklamacijo.  

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) poudarjajo, da bi banka svojce lahko bolje obvestila o potrebnih postopkih za zaprtje računa pokojnika. »Najbrž bi bila glede na te okoliščine tudi dobra praksa, če bi banka popustila pri zahtevku iz naslova nastalega negativnega stanja,« ocenjujejo. Na splošno sicer velja, da banka ob predložitvi uradnega dokumenta o smrti imetnika njegov račun blokira, dokler ni končan zapuščinski postopek. Šele ko banka prejme pravnomočen sklep o dedovanju, račun tudi zapre. Sorodna vprašanja in pritožbe so na ZPS že prejeli . »Zato je zelo pomembno, da si banke prizadevajo, da do takšnih primerov ne prihaja,« še poudarjajo.

Ogromno denarja pokojnih tudi v skladih

Neodvisni finančni strokovnjak, ki ne želi biti imenovan, pa opozarja, da je ogromno sredstev pokojnikov tudi v vzajemnih skladih, a o tem svojci ne vedo ničesar. »Treba je skrbno beležiti premoženje članov družine in se o tem v družini tudi pogovarjati,« svetuje.