Na idilični lokaciji ob potoku

V novem objektu, ki stoji v mirnem predelu Škofljice ob potoku Škofeljščica, je prostora za 150 stanovalcev, ki bodo razporejeni v 90 sob; od tega je 30 enoposteljnih, 60 pa dvoposteljnih. Po besedah direktorja Doma starejših Škofljica Igorja Horvata so vse sobe opremljene s sanitarijami in tušem, hladilniki in pohištvom, ki je prilagojeno za nego in oskrbo starejših ter invalidnih oseb. Sobe so opremljene tudi s priključki za telefon, internet in televizijo. Nekatere imajo tudi lože ali balkone, vse sobe v pritličnem delu imajo izhode v atrije. »V vsakem nadstropju sta še dve skupni kopalnici z masažnimi kadmi in profesionalno opremljena čajna kuhinja, ki sprejme 12 stanovalcev naenkrat. V skupni jedilnici je tudi projektor, kjer bodo lahko stanovalci gledali na primer stare filme. V recepciji je bar, namenjen stanovalcem in svojcem, ki bodo lahko posedali tudi zunaj – ob mizah ali klopeh, ki bodo na parkovnih površinah,« je pojasnil Horvat.

Ob domu je v zaključni fazi tudi gradnja objekta s 30 oskrbovanimi stanovanji za starejše, katerih investitor je Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja. »Če bodo varovanci oskrbovanih stanovanj pokazali interes, bomo v naši centralni kuhinji lahko pripravljali hrano tudi zanje. Hrane sicer ne bomo dovažali, ker je za to potrebna registracija za dovoze, lahko pa bodo prišle po hrano patronažne sestre,« je povedal direktor Doma starejših Škofljica.

Prvi stanovalci že v ponedeljek

Prve stanovalce bodo v domu sprejeli v ponedeljek. Po besedah Horvata so doslej zbrali že več kot 50 prijav, računajo pa, da bodo zmogljivosti zapolnili v štirih do šestih mesecih. Poleg stanovalcev, ki se jim bo izpolnila dolgoletna želja po bivanju v bližini domačih, bo novi dom prinesel tudi 70 novih delovnih mest. Na vprašanje, ali bodo dajali prednost iskalcem zaposlitve iz občine Škofljica, je Horvat odvrnil, da izključne prednosti zavoljo stalnega bivališča ne bo, bodo pa prosilcem iz občine in okolice dali prednost v primeru, če se bodo na razpis javili ljudje s podobnimi referencami.

Investitor projekta izgradnje doma starejših je podjetje Sanolabor, tudi ustanovitelj zasebnega socialnovarstvenega zavoda Vitadom, ki bo – poleg tistega na Črnem Vrhu nad Idrijo – zdaj upravljal še dom starejših na Škofljici. Dom, vreden skoraj 11 milijonov evrov, bi moral biti sicer končan že pred šestimi leti, ko je Vitadom pridobil koncesijo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve za opravljanje institucionalnega varstva starejših na Škofljici. »Ko smo bili tedaj v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, je vlada potrdila novo, strožjo uredbo o gradnji na poplavnih območjih. To področje pa je bilo klasificirano kot poplavno območje, zato je morala občina zgraditi zadrževalnik vode ob potoku, ki teče 500 metrov nad objektom. Zato smo gradbeno dovoljenje pridobili šele pred dvema letoma,« je zamudo pojasnil direktor Sanolaborjevega zavoda Vitadom Andrej Žugel.