Slovenija je ubranila naslov ekipnih balkanskih prvakov v atletiki. Lani je lovoriko osvojila v Ljubljani, minuli konec tedna jo je potrdila v Velenju. Slovenska reprezentanca, za katero so tekmovali najboljši slovenski atleti, je prepričljivo ugnala Turčijo, Hrvaško, Romunijo, Bolgarijo ter Bosno in Hercegovino, katerih skupna točka je bila, da niso bile v popolni postavi. A so v nasprotju z nekaterimi balkanskimi atletskimi velesilami vsaj prišle na tekmovanje, ki ga z izjemo slovenske atletike nihče ne jemlje preveč resno. Za Slovenijo so zmage v konkurenci 18 disciplin dosegli Maja Mihalinec, Gregor Kokalovič (oba 100 m), Sabina Veit, Jan Žumer (oba 200 m), Martina Ratej (kopje), Tina Šutej, Robert Renner (oba skok ob palici), Maja Bedrač (daljina) ter mešana štafeta 4 x 100 m.

Samemu tekmovanju z vidika atraktivnosti ne gre očitati ničesar. Dvoboji v posameznih disciplinah so zanimivi, tudi točkovni sistem z dvema jokerjema (po eden v moški in ženski konkurenci) je zanimiv. Novost v mešanih štafetah na 100 in 400 m (po dva moška in ženski) se je izkazala za atraktivno. Minusov je bilo več kot plusov. Povsem neatraktiven je termin tekmovanja, saj imajo praviloma atleti konec septembra premor pred pripravo na novo sezono. Posledično so bili rezultati krepko pod sezonskim povprečjem. Druga pomanjkljivost je bil razvlečen program, saj je tekmovanje trajalo skoraj štiri ure. Tehnične discipline so bile ločene s tekaškimi, za kar ni nobene potrebe. Največja pomanjkljivost pa je bila obisk v Velenju, ki je znano kot atletsko mesto. Tribune so bile prazne, kar kaže, da je bilo balkansko prvenstvo odveč še slovenskim organizatorjem.

»Od konca svetovnega prvenstva ne treniram več in kopja praktično nisem imela več v roki. Nastopila sem zgolj za ekipo. Rezultat je po pričakovanju slab, sem pa vsaj upravičila jokerja ter Sloveniji priborila dvojne točke,« je pojasnila za Sonjo Roman druga najstarejša članica v slovenski reprezentanci Martina Ratej. Moškega jokerja je upravičil Jan Žumer. »Na novo sezono se bom začela pripravljati konec novembra, dotlej pa bom imela aktiven premor. Tako pozno v svoji karieri še nisem nastopala. Sicer je sama tekma v redu, a je težava v tem, da je prepozno,« je odgovorila Konjičanka. Martina Ratej je v enem od odgovorov dejala, da jo je ekipno balkansko prvenstvo bolj spominjalo na igre. Slovenska rekorderka v metu kopja je zadela bistvo.

Eni največjih atletskih junakov letošnjega leta Maruša Mišmaš, Luka Janežič in Žan Rudolf se v Velenju niso veselili zmag. Eden od razlogov je bil, da sta Janežič in Rudolf na tekmo prišla praktično s plaže, Maruša Mišmaš pa je tekmovala v teku na 800 m. Za obetavno atletinjo je zelo pomembno, da tekmuje tudi na krajših razdaljah ter razvija hitrost, ki ji bo v olimpijski sezoni koristila na srednjih progah. Posledično je bil kljub drugemu mestu z njenim nastopom zadovoljen trener Svjetlan Vujasin.

Če je posamično balkansko prvenstvo, ki je bilo letos v Romuniji, slovenski atletiki prineslo nekaj radosti, saj je na njem skakalec ob palici Robert Renner izpolnil normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Pekingu in olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, je ekipno minilo brez presežkov, z nujo. Čeprav sta Primož Kozmus in Marina Tomič kot izkušena atleta skrbela za vzdušje v reprezentanci, kar jima je dobro uspelo, je bil splošen vtis takšen, da je bil nastop večini odvečen. Na srečo se nihče izmed atletov ni poškodoval. Zanimivo bo spremljati razvoj ekipnih balkanskih prvenstev v prihodnje. Če bo termin spremenjen, da bo ustrezal atletom, se lahko razvijejo v zanimiva tekmovanja. Če pa bo ostal enak, bo prihodnje leto, ko prvenstvo prvič ne bo v Sloveniji, slovenska reprezentanca podobna kot tiste, ki so lani in letos tekmovale v Sloveniji. Močno bo oslabljena, če se bo sploh zbrala.

Večina slovenskih atletov se bo v naslednjih dneh začela pripravljati na olimpijsko sezono. Nekaj najboljših med njimi se bo pripravljalo tudi na dvoransko sezono, ki bo imela vrhunec s svetovnim prvenstvom marca v Baltimoru. Za zdaj kaže, da se bo na vrhunec dvoranske sezone pripravljala glavnina slovenske reprezentance.