V dogajanje okoli T2, katerega usoda visi na nitki, je poseglo še ustavno sodišče. Enemu izmed največjih operaterjev na slovenskem trgu je pomagalo, da se že drugič v manj kot letu dni reši iz začetega stečaja.

Na ustavnem sodišču so se namreč odločili, da ugodijo predlogu podjetja Garnol, največjega lastnika T2. Njegovo pritožbo proti stečajnemu postopku so sprejeli v obravnavo in bodo o njej tudi odločali. Dokler ne odločijo, pa so zadržali izvajanje dejanj v stečajnem postopku. Drugače ne bi bilo več mogoče odpraviti škodljivih posledic, ki bi nastale z nadaljnjim potekom postopka, so pojasnili v Garnolu.

Stečaj sicer že več mesecev zahtevajo upniki na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta ima veliko težavo, saj zavarovanja za njeno, skoraj 125-milijonsko terjatev do T2 še zdaleč ne dosegajo njene vrednosti. Zato so večkrat zahtevali stečaj T2, v katerem naj bi prišli do boljšega poplačila.

Skušal ustaviti oglaševanje T2

V želji po razveljavitvi domnevno spornih sodb so se obrnili na ustavno sodišče, kjer pa so ne le ohranili njihove upe po nadaljnjem preživetju T2, ampak jih tudi ubranili neposrednega napada konkurence. Ta bi jim lahko kaj hitro zvezala roke pri oglaševanju telekomunikacijskih storitev.

V začetku meseca, medtem ko so v T2 čakali na dovoljenje okrožnega sodišča v Ljubljani za nadaljevanje poslovanja v stečaju in odobritev predračuna stroškov, se je na sklep o začasni določitvi stroškov pritožil eden od upnikov. Zmotila so ga (pre)visoka sredstva, ki so jih imeli v T2 predvidena za trženjske aktivnosti, sodišču pa je predlagal, naj jih ustrezno omeji.

Na letni ravni gre za nekaj manj kot 1,4 milijona evrov sredstev, ki jih v T2 namenjajo trženjskim aktivnostim za umeščanje produktov in storitev, oglaševanju storitev in predstavitvenim materialom za naročnike. Za primerjavo, skupni predvideni stroški poslovanja presegajo 50 milijonov evrov, tako da gre za trženje le 2,5 odstotka tega.

Pritožbo vložil konkurent

Za pritožbo, ki bi lahko pripeljala do sodne prepovedi oglaševanja T2, so poskrbeli v Amisu. Ta je eden njegovih večjih konkurentov na področju širokopasovnega dostopa do interneta in internetne telefonije (VoIP) ter bi mu koristil ohromljeni T2. Navsezadnje je Amis prešel pod okrilje Telekoma Austria, ki je že lastnik Simobila. Ta se v zadnjem času spopada s padanjem prihodkov in dobička, izgubo velikih naročnikov in odhodi ključnih kadrov. Avstrijci so bili v preteklosti tudi najresnejši interesenti za nakup infrastrukture T2. Tudi njim bi po eni strani koristil šibki T2, saj ta v zadnjem času pospešeno izboljšuje poslovanje in bi morali zanj v tem primeru plačati manj.

»Da, pritožili smo se, saj menimo, da je predlagan način poslovanja lahko škodljiv za poplačilo upnikov,« so potrdili v Amisu.

Amis je sicer med prvimi prijavil svojo terjatev do T2. Po naših informacijah mu je T2 ostal dolžan nekaj deset tisoč evrov, kar je v primerjavi s 150-milijonskimi obveznostmi T2 do bank in drugih dobaviteljev zanemarljivo.

»Prepoved oglaševanja bi potopila T2«

Za komentar o zapletu smo se obrnili na stečajno upraviteljico Danico Čuk, ki je prevzela vodenje T2, a nekatere funkcije zaupala prejšnjim vodilnim kadrom. »T2 bo v okviru nujnih poslov posloval do odločitve sodišča o predlogu upraviteljice za nadaljevanje poslovanja v stečaju,« je dejala Čukova, še preden je ustavno sodišče zadržalo izvajanje stečajnega postopka.