V prestolnici se je začel tritedenski Festival ljubljanskega podeželja, s katerim želijo na mestni občini okrepiti vez med ljubljanskim podeželjem in mestom. »Kar dve tretjini območja mestne občine predstavlja tako imenovani zeleni pas. Območje ima večinoma podeželski značaj, na njem pa 815 kmetij skrbi za ohranjanje kulturne krajine in oskrbuje Ljubljano z lokalno pridelano zelenjavo in sadjem. S Festivalom ljubljanskega podeželja želimo ta prostor in aktivnosti, ki potekajo na njem, kar najbolj približati meščanom in obiskovalcem Ljubljane,« so sporočili z občine.

Začenja se teden jabolka

Že jutri se v sklopu festivalskih aktivnosti začenja teden jabolka. Ves teden bodo v Drugi violini na Starem trgu in na nekaterih drugih lokacijah na voljo jedi iz jabolk, v soboto pa v gostilni pripravljajo tudi otroško ustvarjalno delavnico, kjer bodo lahko najmlajši udeleženci iz različnih materialov izdelovali jabolka. Organizatorji so se pri zasnovi jedi povezali s prof. dr. Janezom Bogatajem in pripravili vpogled v ljubljansko kuhinjo preteklega in polpreteklega obdobja.

V drugem festivalskem tednu bodo na mestni občini moči združili še z ekipo, ki pripravlja Festival za tretje življenjsko obdobje. V Cankarjevem domu bodo obiskovalci med drugim v torek med 11. in 18. uro lahko spoznali društva, ki v občini delujejo na področju sadjarstva in zelenjadarstva, ob 17. uri bodo lahko prisluhnili tudi predstavitvi pohodnih poti v ljubljanski občini, medtem ko bodo v sredo ob 11. uri spoznali pomen zelišč v vsakdanji prehrani. Predavanje pripravlja Društvo za sožitje z naravo.

Odprtje Čebelje poti

Organizatorji bodo dogajanje sklenili v sredo, 7. oktobra, v ljubljanskem Botaničnem vrtu, ko bodo ob 12. uri slavnostno odprli Čebeljo pot. »Pot povezuje različne ponudnike, ki so tako ali drugače povezani s tradicijo čebelarjenja ali s čebelo v ljubljanski mestni občini,« so napovedali na občini. Ob tem dodajajo, da »pot s svojim inovativnim pristopom predstavlja velik turistični potencial, omogoča aktivnosti za dvig prepoznavnosti lokalnih ponudnikov in izdelkov na področju čebelarjenja ter vpeljuje ljubljanski med kot prepoznaven in samostojen izdelek.« žir