Od oktobra bo v francoskih lekarnah mogoče v prosti prodaji kupiti avtoteste za odkrivanje okužbe s HIV, pri čemer bo cena enega od 25 do 28 evrov. Te teste sicer že tri leta prodajajo v ZDA, od maja pa tudi v Veliki Britaniji. Z njimi lahko s kapljo krvi na prstu vsak posameznik v 15 ali 30 minutah ugotovi, ali je okužen ali ne. Pri nas v lekarnah testov (še) ni.

Francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine se je za uveljavitev avtotesta, ki naj bi pomagal pri preventivi, zavzela že pred tremi leti, a se je zaradi evropskih problemov pri certifikaciji precej zavleklo. Od 150.000 ljudi, kolikor jih ima virus HIV v Franciji, bi lahko avtotest koristil tistim 30.000 Francozom, ki tega ne vedo oziroma se ne želijo testirati v bolnišnici, ambulanti ali v kakem društvu. Pri nas je okuženih 550 ljudi, test pa bi lahko koristil približno 150, ki ne vedo za okužbo in se ne želijo testirati drugod.

Do 8000 novih okužb na leto

Ocenjuje se, da se v Franciji vsako leto na novo okuži med 7000 in 8000 Francozov, od katerih se jih 60 odstotkov na novo okuži prav zaradi oseb, ki ne vedo, da so okužene. Tudi pri nas prihaja do novih okužb (teh je letno največ 50) največkrat zaradi nepoznavanja HIV-statusa spolnega partnerja. Čim prej pa se je dobro testirati tudi zato, da je zdravljenje uspešnejše.

Problem omenjenega avtotesta je, da cena ni ravno nizka. Prav tako ni jasno, kako se bo odzvala oseba, ki bo tako izvedela, da ima virus. Če je test pozitiven, bi moral okuženi poklicati svojega zdravnika ali društvo. Toda ali bo to res storil? Vsekakor je treba avtotest potrditi s klasičnim testom. 

Slaba stran novega načina odkrivanja okuženosti je tudi, da je vedno negativen, če je infekcija stara manj kot tri mesece. Pri klasičnem testiranju je ta meja pri šest tednih. Poleg tega avtotest odkriva virus HIV, ne pa tudi drugih pogostih spolnih okužb,  kot so sifilis, gonoreja ali hepatitis.

Danes je v svetu z virusom HIV okuženih 37 milijonov ljudi, pri čemer jih polovica tega sploh ne ve. Kar 15 milijonov okuženih jemlje protiretrovirusna zdravila, še leta 2001 je zdravila jemalo samo milijon okuženih. Ta napredek je toliko pomembnejši, ker zdravljenje učinkovito preprečuje tudi širjenje epidemije. Število novih okužb je tako lani glede na leto 2000 padlo za tretjino, to je s treh na dva milijona na novo okuženih. Pri otrocih se je zmanjšalo celo za 58 odstotkov. Lani je sicer 1,2 milijona ljudi umrlo zaradi vzrokov, ki so povezani z aidsom, a to je precej manj kot pred desetimi leti, ko je bilo takšnih smrtnih primerov dva milijona. Še vedno 70 odstotkov okuženih, to je 25 milijonov ljudi, živi v podsaharski Afriki.