Na svetovnem ekonomske forumu v Davosu je Gates dejal, da sta dva čudeža že skoraj dosegljiva. »Smo zelo optimistični, da bomo v prihodnjih 15 letih imeli oba,« je pojasnil Gates. Na prvem mestu je seveda cepivo, ki bo preprečevalo nadaljnje okužbe, na drugem pa nova zdravila, ki bodo okuženim pomagala, da ne bodo potrebovali zdravljenja do konca svojega življenja.

S fundacijo, ki sta jo zakonca Gates ustanovila leta 2000, poskušata pomagati predvsem prebivalcem v subsaharski Afriki, kjer je število okuženih z virusom HIV največje. »Ko bomo v omenjeni regiji dosegli točko, ko bo število okuženih začelo padati, bo to nov mejnik v bitki, ki traja že 30 let,« je dodal Gates.

Bill Gates je precej optimističen tudi z napredkom na področju boja proti malariji. Tam je napredek v primerjavi z virusom HIV že precejšen. Farmacevtska družba GlaxoSmithKline je julija lani vložila prošnjo za odobritev prvega cepiva proti malariji. »Ne bomo videli konec aidsa,« je izpostavil Gates. »A tako za malarijo kot za aids bomo oblikovali orodja, ki bodo bolezni zmanjšali za 95 do 100 odstotkov. Ta orodja bomo razvili v prihodnjih 15 letih,« je še poudaril.