Ljubezen do ročnih del ne pozna meja. Botruje medgeneracijskim oviram, ne potrebuje leporečja in ne vsiljuje okvirov. Spretnost, vztrajnost, potrpežljivost, znanje, ustvarjalnost, strast in veselje prepletajo niti ročnega ustvarjanja. Njihov terapevtski učinek so poznale že naše babice, ko so srčno kvačkale nedeljski prt. Festival ročnih del je prvi celostni dogodek v Sloveniji, ki bo združil razstavo, prodajo, raznovrstne delavnice, okroglo mizo ter vrsto spremljevalnih dogodkov za otroke in odrasle.

Osveščanje o doma narejenih, unikatnih izdelkih

Kot pravijo Darja Franko, Sandra Baran in Nena Grmovšek, navdušenke, ki festival pripravljajo, je njegov glavni namen osveščanje javnosti o vrednosti doma narejenih, unikatnih izdelkov. V idiličnem vzdušju Festivalne dvorane in njene okolice se bodo obiskovalci lahko sprehodili med 70 stojnicami, na katerih se bodo predstavili slovenski ustvarjalci unikatnih izdelkov: ročno izdelanih pletenin, kvačkanih oblačil, krpank, dodatkov za dom, polstenih in tkanih izdelkov, didaktičnih igrač, ročno izdelanega nakita, uporabne in dekorativne keramike ter izdelkov iz lesa. Na voljo bo tudi bogata ponudba materialov ter revij in knjig za ročno ustvarjanje.

Obkvačkana drevesa in lesene ribe na jezeru

Tridnevni festival, ki bo uradno odprl vrata v soboto, 26. septembra, ob 11. uri, z razstavami pa se bo začel že v petek od 15. ure naprej, bo prepleten z bogatim spremljevalnim programom. Instalacije v okolici Blejskega jezera bodo obogatile naravno panoramo. Obiskovalci bodo lahko občudovali obkvačkana drevesa in kolesa, opazovali lesene ribe na vodi, se zatekli pod vilinska drevesa, se preizkusili na velikanskem ristancu ali si odpočili v sproščujočem kotičku. V Festivalni dvorani in v blejskih hotelih bodo na ogled tudi zanimive razstave, od študentov Fakultete za dizajn in društev do posameznih ustvarjalcev, ki vsaka zase pišejo zanimivo zgodbo.

Delavnice kot priložnost za učenje novih tehnik

Raznovrstne delavnice so odlična priložnost za učenje novih tehnik ustvarjanja; na njih si boste lahko izdelali polsteno milo, spletli novo torbico, ustvarili okrasni izdelek za dom … Na osem ustvarjalnih delavnic se lahko še danes, 22. septembra, prijavite tukaj. V soboto in nedeljo bodo potekale tudi brezplačne delavnice za otroke, za katere prijava ni potrebna. Piko na i bosta dodali okrogli mizi. Na sobotni, ki se bo začela ob 16. uri, bodo strokovnjaki z različnih področij ocenjevali tradicionalni pogled na ročna dela in podali nasvete o tržnih zakonitostih na tem področju. Nedeljska okrogla miza pa bo ob 11. uri predstavila osebne zgodbe izjemnih ustvarjalcev, ki so jih gnale na pot ustvarjanja, umetniškega izražanja in čarovnije ročnih spretnosti.

Razstavljavci iz vseh koncev Slovenije

Organizatorke festivala poudarjajo, da veliko število prijavljenih razstavljavcev, ki prihajajo iz vseh koncev države, kaže na to, da je v Sloveniji pravi čas za takšno prireditev. Želijo si, da bi festival postal stalni in mednarodni dogodek, ki je lahko odskočna deska za mnoge odlične ustvarjalce, ki bi se radi s sodobnim dizajnom uveljavili v tujini, hkrati pa bi Slovenijo postavil na zemljevid ročnega ustvarjanja.

Več informacij o Festivalu ročnih del in urnik dogodkov najdete tukaj.