Nedeljski začetek 82. svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu v Richmondu v ZDA bo že po tradiciji postregel z ekipno vožnjo na čas klubskih ekip, ki jo je mednarodna kolesarska zveza UCI leta 2012 ob uvedbi krstila za ekipno svetovno prvenstvo. Nastopila bo tudi ženska ekipa BTC City Ljubljana in v moškem delu kot člani tujih ekip še Jan Polanc, Luka Pibernik (Lampre) in Kristijan Koren (Cannondale). Vožnja na čas ni le parada moči, skladnosti, popolnosti tehnike in tehnologije vse ekipe. Ne dopušča nikakršne improvizacije ali igre na srečo. V »uri resnice« se odraža tudi odnos do napredka. Slovenija gre v tem pogledu v dve skrajnosti.

Prav v kronometru ženska profesionalna ekipa BTC City vidi smer k popolni uveljavitvi. Ekipna vožnja na čas ima kljub kratki zgodovini že ugled najprestižnejše ekipne preizkušnje. Spiritus agens Gorazd Penko je svojo nišo v ženskem kolesarstvu gradil prav na kolesarkah, ki so specializirane za to disciplino, in vrhunec bo nedeljska predstava. V ekipi ima kar štiri državne prvakinje. Poleg slovenske Polone Batagelj še poljsko šampionko Eugenijo Bujak (šesto mesto na nedeljski enodnevni dirki v Madridu ob zaključku španske Vuelte), Avstrijko Martino Ritter in azerbajdžansko prvakinjo Oleno Pavluhino, zraven pa še Kranjčanko Urško Pintar in kot dodatno moč novinko v ekipi Corino Lechner. Nemka je na letošnjem evropskem prvenstvu osvojila kolajno med mlajšimi članicami prav v posamičnem kronometru. Ambicij Penko ne skriva. Na dirki svetovnega pokala pred mesecem na Švedskem je zasedba privozila sedmo mesto, kar je bilo tudi zanj pozitivno presenečenje. »Nastop na svetovnem prvenstvu je bil eden glavnih ciljev sezone in na to smo se v tem pogledu tudi pripravili,« pravi Penko. »Sedmo mesto na Švedskem je bila najboljši dosežek ekipe doslej in tudi potrditev, da lahko tudi jutri s puncami ciljamo med deseterico,« se nadeja Urša Pintar. Batageljeva se je že odločila, da tako kot ostali posamičnega kronometra ne bo vozila: »Mislim, da imam potem na cesti več možnosti.«

Druga slovenska skrajnost pristopa do te discipline je, da Slovenija ne bo imela svojega predstavnika v nobeni drugi kategoriji. »Nimamo primernih kolesarjev za to disciplino, še manj za tipično ravninsko traso. Vse je povezano tudi s financami zaradi prevoza dodatne opreme,« je Martin Hvastija v imenu strokovnega sveta (moškega) dela reprezentanc utemeljil zgodovinsko odsotnost. Da so finance eden od razlogov, dokazujejo tudi tuji primeri. Med moškimi klubskimi ekipami bo v nedeljo nastopila le ena evropska ekipa zunaj razred WorldTour (Topsport Vlaanderen). V Lampreju bodo nastopili kar s hribolazci Pibernikom in Polancem, ker so bili pred tem na dirki v Kanadi. Zato tudi odsotnost novomeške ekipe Adria Mobil ne čudi in ni nobena izjema. Zadovoljili se bodo že z nastopom Marka Kumpa med posamezniki in njegovim odhodom v nebeški Sky, kot naj bi se po govoricah imenovala njegova ekipa za sezono 2016/17. Za primerjavo – strošek nastopa ekipe BTC City Ljubljana je okoli 21.000 dolarjev, od tega prevozi, najem vozil in nočitve okoli 17.000 dolarjev.

Drugi razlogi so bolj boleči in skrb vzbujajoči. »Nihče ne izstopa. Upravni odbor meni, da ni vredno poskušati. Nihče ni tako natreniran, da bi dobil priložnost,« je glavni razlog izogibanja kronometru izpostavil tudi članski selektor Gorazd Štangelj. Temu ne gre oporekati. Slovenski kolesarji se vožnji na čas skoraj ne posvečajo oziroma ne izkoriščajo svojega potenciala. To se še kako odraža tudi na državnem prvenstvu, ki ni v najbolj primernem terminu in ima posledično skromno udeležbo. Zraven ni najboljših. Od uveljavljenih je Kristijan Koren sicer vedno pokazal željo, da bi se več posvetil tej prvini, toda v klubu njegovega potenciala ne razvijajo, ga le izkoriščajo. Tudi v Richmondu stavijo nanj. Koren je ob krstni izvedbi ekipne tekme na SP 2012 z zasedbo Liquigasa osvojil četrto mesto. Kaže, da se v reprezentanci niso trudili niti s simboličnim nastopom tistih, ki bi bili morda že tam. Kot denimo Jani Brajkovič. Svetovni prvak med mlajšimi člani pred enajstimi leti in potem med člani peti v švicarskem Mendrisiu (2009), osmi v Vareseju (2008) in 14. v Koebenhavnu (2011) je sredi avgusta na dirki Po Koloradu odpeljal solidni kratki kronometer (18 km) z dobro minuto zaostanka za Avstralcem Rohanom Dennisom. Obetal bi soliden nastop, čeprav ne v nekdanjem sijaju. In bil je na seznamu ameriške ekipe UnitedHealthcare za nedeljski TTT. »Selektor me letos ni poklical. Ker je prvenstvo v ZDA, tudi nima smisla potovati tako daleč le za ekipno preizkušnjo,« je s Tenerifov, kjer se pripravlja za dirki Po Lombardiji in Po Abu Dabiju, sporočil Brajkovič.